Nastupni posjeti veleposlanika Češke Republike i Sjeverne Makedonije

  • Slika
  • Slika

Ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je danas u nastupne posjete veleposlanika Češke Republike Milana Hovorku i veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije Milaima Fetaija.

Ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik Hovorka ocijenili su hrvatsko-češke bilateralne odnose odličnima na svim razinama, od resora vanjske politike i europskih poslova, preko turizma, gospodarstva i bankarstva do kulture i medija. Oboje su izrazili zahvalnost na podršci koju Vlade dviju prijateljskih zemalja pružaju češkoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj i hrvatskoj nacionalnoj manjini u Češkoj Republici.

S obzirom na to da je Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike za godine 2022. – 2025. usuglašen, dogovoreno je da bi se mogao sklopiti prilikom službenog posjeta ministra kulture Češke Republike Martina Baxe  jednom od ljetnih festivala u Hrvatskoj gdje ga je ministrica pozvala. Veleposlanik Hovorka predstavio je kulturne programe koje Veleposlanstvo planira za obilježavanje početka češkog predsjedavanja Vijećem EU. Riječ je o koncertima u Zagrebu i Daruvaru u lipnju i srpnju ove godine, a priprema se i prezentacija vještine puhanja stakla i tradicionalnog obrta staklarstva.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na snažne stoljetne povijesne i zajedničku kulturno umjetnička baština, zbog čega Ministarstvo kulture i medija sudjeluje u pripremi izložbe kojom bi se predstavile isprepletenost kulturnih i povijesnih događanja te djelovanje istaknutih predstavnika Češke i Hrvatske kulture i umjetnosti.

Nakon češkog veleposlanika, ministrica Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet i veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije Milaima Fetaija, s kojim je također razgovarala o suradnji u području kulture i umjetnosti koja se dosta intenzivno odvija usprkos posljedicama koje je uzrokovala pandemija Covida 19. Autori i umjetnici te stručnjaci iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije razmjenjuju gostovanja na festivalima, realiziraju zajedničke produkcije, prevode se književna djela, posebno suvremenih autora. Ovom prilikom ministrica je naglasila podršku Republike Hrvatske Republici Sjevernoj Makedoniji na njezinom europskom putu te izrazila zadovoljstvo zbog skorog otvorenja Makedonskog kulturnog centra u Hrvatskoj.

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi