Nastupni posjet veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. veljače 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj NJ. E. Nathalie Rayes.

Ministrica Obuljen Koržinek upoznala je veleposlanicu s nadležnostima Ministarstva kulture i medija, naglasivši osiguravanje uvjeta za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, medija, zaštitu i očuvanje kulturne baštine, predstavljanje hrvatske kulture u svijetu i međunarodnu suradnju u području kulture i umjetnosti. Veleposlanica Rayes izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom između dviju prijateljskih zemalja te istaknula mogućnosti intenziviranja suradnje, posebno u području muzejske djelatnosti i vizualnih umjetnosti.

Ministrica i veleposlanica razgovarale su i o hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust - IHRA te povratu oduzete židovske imovine tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.  Ministrica je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima tijekom hrvatskog predsjedanja, istaknuvši to još jednom potvrdom hrvatske predanosti jačanju i promicanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. Republika Hrvatska će nastaviti rješavati problem povrata imovine žrtvama Holokausta, kao i njihovim nasljednicima, naglasila je ministrica, a veleposlanica Rayes izrazila je podršku Sjedinjenih Američkih Država po tom pitanju.

Razgovarale su i o hrvatskoj pomoći Ukrajini i o zaštiti kulturne baštine uslijed ratnih stradanja. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako su stručnjaci Ministarstva kulture i medija u područjima zaštite kulturne baštine i međunarodne suradnje od samog početka agresije na Ukrajinu aktivno uključeni u pružanje pomoći ukrajinskim kolegama s kojima su održali više sastanaka s ciljem razmjene znanja i iskustava stečenih tijekom Domovinskog rata. Dodala je kako je za vrijeme svojeg boravka u Ukrajini, u ožujku prošle godine, zajedno sa suradnicima pružila konkretnu savjetodavnu i materijalnu pomoć za evakuaciju kulturnih dobara.

Osvrnule su se na niz projekata koji su se proteklih godina uspješno provodili - od umjetničkih rezidencija, preko gostovanja pojedinih umjetnika u obje zemlje do suradnji u području audiovizualnih djelatnosti. Ministrica je podsjetila veleposlanicu na potencijal filmske industrije u Republici Hrvatskoj, ali i na rastuću industriju videoigara kao područja suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Posebno je istaknula program Filming in Croatia, financijski poticaj za filmske i televizijske produkcije koje snimaju u Hrvatskoj, a koji je dostupan međunarodnim i lokalnim produkcijama. 

Ministrica je posebno istaknula bogatu kulturnu baštinu, koja je priznata i u međunarodnom okruženju, posebno nematerijalna dobra upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uključujući multinacionalne UNESCO-ove nominacije.

Sastanku je uz veleposlanicu Rayes prisustvovao njen zamjenik Mark Lewis Fleming te prva tajnica Amy J. Lillis, a uz ministricu Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Paula Brajević.

Pisane vijesti