​Nastavlja se obnova spomeničke baštine Sisačke biskupije i središta Petrinje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

18. srpnja 2023., Sisak i Petrinja – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima je obišla danas radove na obnovi potresom oštećene sisačke katedrale i zgrada u centru Petrinje te održala sastanke s biskupom Sisačke biskupije Vladom Košićem i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i njihovim suradnicima.

Biskup Košić je ministricu obavijestio o zadovoljavajućem rezultatu obnove na području spomeničke, sakralne baštine biskupije, gdje su na 27 crkava i kapela provedene hitne mjere zaštite, izrađena dokumentacija i nastavljena cjelovita obnova. Predviđeno je da će se do kraja godine završiti obnova na 7 objekata, a katedrala u Sisku, koja je poslije Zagrebačke katedrale jedan od najvećih i najzahtjevnijih objekata obnove sakralne baštine, a u potresu je pretrpjela velika oštećenja, nastavit će se obnavljati nacionalnim sredstvima.
 
Nakon sastanka s gradonačelnicom Magdalenom Komes u Gradskoj upravi Petrinje, ministrica je obišla zgrade koje se obnavljaju u centru Petrinje temeljem Programa cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline Grada Petrinje koji su izradili stručnjaci Ministarstva kulture i medija. U obraćanju medijima, ministrica i gradonačelnica su prenijeli teme sastanka, rekapitulirale tijek obnove zgrada unutar kulturno-povijesno cjeline Petrinje i javnih zgrada koje su financirane  sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Riječ je o dvadesetak projekata koji su realizirali više od 50% sredstava putem Fonda solidarnosti, a za nastavak konstrukcijske obnove osigurana su sredstva državnog proračuna. Ministrica je izrazila očekivanje da će najveći dio radova na obnovi konstrukcije biti dovršen do kraja ove godine.
 
Što se tiče samog centra grada Petrinje, ministrica je podsjetila da su djelatnici Ministarstva kulture i medija, a posebno Konzervatorskog odjela u Sisku od prvog dana potresa aktivno sudjelovali u provođenju hitnih mjera zaštite. Temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije izradili su program obnove kulturno-povijesne cjeline, sklopili ugovor s Gradom Petrinjom te zajednički proveli natječaje za projektiranje nakon čega se počelo s provedbom obnove.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što se donošenjem tog programa riješilo pitanje zgrada mješovite namjene, koje se inače ne bi uspjele obnoviti. Također je izrazila zadovoljstvo odazivom i zainteresiranošću projektanata te dinamikom radova obnove, s obzirom na to da su na više od pola zgrada ugovoreni radovi. Ministrica je istaknula kako je iznimno važno obnoviti centar grada koji je identitetski simbol ne samo Grada Petrinje, nego i cijele Banovine tako da neće izgubiti svoju vizuru, a svi oni koji su koristili prostor bilo za stanovanje, bilo za poslovanje, to će moći nastaviti.

„Razumijem želju da budemo što brži i učinkovitiji, no objekti kulturne baštine su složeni i za njihovu je obnovu potrebno vrijeme“, istaknula je ministrica te zahvalila i čestitala našoj konzervatorskoj službi, restauratorima, arhitektima projektantima, inženjerima, statičarima i svima koji su  odgovorili tom izazovu.

Ministrica je objasnila kako se njihov uspjeh najbolje vidi unutar cjeline Fonda solidarnosti EU, gdje je više od trećine svih sredstava koja su potrošena – potrošena na najsloženijim projektima - zgradama kulturne baštine. Napomenula je da je putem Ministarstva kulture i medija realizirano 450 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a taj iznos ne podrazumijeva samo obnovu spomenika kulturne ili sakralne namjene nego i veliki broj zgrada javne namjene -  sudova, državnih zgrada te gradske i županijske urede Grada Zagreba, Banovine, ali i susjednih županija.
 
Ministrica je dodala i kako treba provesti javnu nabavu za još 11 zgrada u centru Petrinje od njih 26 čija je obnova obuhvaćena Programom cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline Grada Petrinje, te procijenila da je riječ o ukupnoj vrijednosti projekata od oko 61 milijun eura.

Na pitanje novinara o kašnjenju projekata Grada Siska, ministrica je sa žaljenjem ustvrdila kako grad Sisak nije odgovorio izazovu te kako zgrade koje su u njihovom vlasništvu, u najvećoj mjeri nisu počele s obnovom. "Ne znam je li riječ o manjku interesa ili nedostatku sposobnosti, ali sa žaljenjem mogu reći da gotovo ništa nije poduzeto, a svi su podaci javno dostupni i  može se vrlo lako vidjeti za koje su sve objekte odobrena sredstva," zaključila je ministrica.

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja