Nastavak konzervatorsko–restauratorskih radova na sanaciji oštećenja Orlandova stupa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Fotografije: HRZ - Hrvatski restauratorski zavod

Kako je najavljeno u travnju, u sklopu pristupa problematici sanacije oštećenja na Orlandovu stupu, jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika, obavljeni su zahvati otpuštanja sile u  njegovu centralnom trnu, no bez uspjeha. Nakon provedenih terenskih pregleda i održanih sastanaka stručnog tima zaključeno je da treba provesti  strojno popuštanje sile centralnog trna.

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, prema smjernicama ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) i uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, izradili su novi statički projekt skele i nacrt popuštanja sile, za što su također osigurani svi potrebni tehnički uvjeti.
Osnovni je razlog prethodno neuspjelog pokušaja veliko trenje između vanjskog plašta cijevi matice i epoksi smole kojom je zaliven prostor između cijevi matice i okolnog kamena, kao i veliko trenje navojnog spoja cijevi matice. Unutar sljedećih mjesec dana in situ se planira prenamjena postojeće skele, postavljanje hidrauličke preše i dodatnih uređaja za praćenje konstrukcije (iz sigurnosnih razloga), pokušaj strojnog popuštanja sile te demontaža skele i vraćanje stare zaštitne ograde. Tek nakon uspješnog popuštanja sile osigurat će se uvjeti za sistematske konzervatorsko-restauratorske radove.
 
Podsjećamo, nakon što je na tijelu stupa zamijećeno širenje postojećih vertikalnih pukotina i oštećenja, što je ozbiljno narušilo integritet i sigurnost spomenika te zabrinulo stručnjake i javnost, na inicijativu Ministarstva kulture i medija Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i Zavodom za obnovu Dubrovnika tijekom 2018. godine poduzeo je preventivne mjere zaštite. Najprije je provedeno 3D skeniranje postojećeg stanja, prema čemu je izrađena cjelovita dokumentacija. Zatim je oko Orlandova stupa podignuta skela zbog umanjenja rizika od nastanka daljnjih oštećenja te je istražen historijat dotadašnjih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Tijekom 2019. godine na Orlandov je stup u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu postavljeno sedam uređaja za statički monitoring, s ciljem praćenja ekspanzije pukotina te ukupnog stanja konstrukcije. Početkom 2020. godine u Dubrovniku je održan prvi sastanak stručnog tima za određivanje daljnjeg stručnog pristupa problematici postojećih oštećenja. Pozvani su stručnjaci ICCROM-a, UNESCO-a te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zavoda za obnovu Dubrovnika kako bi razmotrili prikupljene podatke te izradili detaljan plan metodološkog pristupa daljnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima.
 
U razdoblju od 2021. do kraja 2022. godine nastavljen je statički monitoring koji je nadopunjen prema smjernicama stručnog tima te su obavljena dodatna istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi poput: istraživanja dinamičkih parametara, sondažno i strukturalno istraživanje jezgre stupa, podljepljivanje nestabilnih dijelova kamena i ultrazvučno istraživanje pukotina. U navedenom razdoblju stručni tim sastao se dva puta, revidirajući sve rezultate i dinamiku istraživanja te je u listopadu 2022. godine službeno zaključen statički monitoring.
 
Na temelju svih istraživanja zaključeno je da je progresija vertikalnih oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog prenapregnutog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Također, utvrđeno je da je rast pukotina linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova je aktivnost najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Početkom 2023. godine obavljeni su preventivno-sigurnosni zahvati podupiranja Orlandova stupa, postavljeni su uređaji za praćenje ponašanja pukotina (reducirani monitoring) te je privremeno uklonjena metalna ograda s vrha stupa. U isto je vrijeme trajno uklonjena inoks-ploča s vrha stupa te je osiguran pristup centralnom trnu.
 

Pisane vijesti