Nakon pola stoljeća Republici Hrvatskoj vraćen procesijski ophodni križ iz XIV. stoljeća otuđen iz franjevačkog samostana u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

27. srpnja 2023. – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u nazočnosti medija, izvršena je službena primopredaja procesijskog ophodnog križa iz XIV. stoljeća, iznimno vrijednog kulturnog dobra koje je nakon pola stoljeća iz Talijanske Republike vraćen u Republiku Hrvatsku. Restitucija je rezultat koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliku zahvalnost svima uključenima u taj zahtjevni i dugotrajni proces povrata, a posebno obitelji Lia u čijem se privatnom vlasništvu nalazio križ. Kolekcionar Amadeo Lia kupio ga je naime putem aukcijske kuće u Londonu, za što obitelj posjeduje zakonite dokumente o vlasništvu.

Ministrica je podsjetila kako je procesijski ophodni križ iz XIV. stoljeća otuđen tijekom pljačke iz riznice franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru prije gotovo 50 godina, a u stalnom postavu Gradskog muzeja Amadeo Lia u talijanskom gradu La Spezia otkrio ga je 2009. dr.sc. Donal Cooper, medievalist, profesor sa Sveučilišta Cambridge. Od tada su, istaknula je ministrica, trajali kontinuirani pokušaji Ministarstva kulture i medija te hrvatskih policijskih i pravosudnih tijela, uz angažman predstavnika samostana sv. Frane prema talijanskim institucijama da se križ vrati zakonitim vlasnicima.

Pri tom dugotrajnom i zahtjevnom procesu restitucije, posebne su napore uložili konzervatori Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Zadru, pravne službe Ministarstva kulture i medija u kontinuiranoj suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova. Ministrica je najavila, da će nakon uobičajene procedure pregleda u Hrvatskom restauratorskom zavodu, križ biti vraćen u samostan svetog Frane u Zadru, odakle je 1974. godine bio ukraden.
 
Veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Jasen Mesić izvijestio je o procesu povrata u proteklih osam mjeseci, tijekom kojih je zahvaljujući intenzivnim naporima Odjela karabinjera za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Talijanske Republike, drugih talijanskih institucija i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici a posebno na temelju spremnosti i volje obitelji Lia da se kulturno dobro vrati Republici Hrvatskoj, u kratkom roku dovršena pravna procedura te su stvorene pretpostavke za povrat procesijskog križa Republici Hrvatskoj.
 
Viša inspektorica Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tamara Ganoci Frisch podsjetila je kako je ovaj primjer restitucije rezultat intenzivne dugogodišnje suradnje, iznimne angažiranosti i visoke razine profesionalnosti  na nacionalnoj i međunarodnoj razini te skrenula pozornost na problematiku nezakonite trgovine kulturnim dobrima čije su posljedice evidentne i na društvenoj, kulturnoj i gospodarskoj razini. „Upravo otuđenjem ovog iznimnog kulturnog dobra ono je izgubilo svoju temeljnu vrijednost - povijesni kontekst“, naglasila je Ganoci Frisch, dodavši kako će se ta vrijednost vratiti povratkom u domovinu, u samostan svetog Frane, za koji je originalno i izrađen. Istaknula je da je stručno popisivanje i pravna zaštita temelj za povrat svih nestalih ili otuđenih kulturnih dobara te da Ministarstvo kulture i medija već dugi niz godina intenzivno radi na tim aktivnostima.

Voditeljica službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva Tatjana Horvatić istaknula je kako je riječ o srebrnom emajliranom i pozlaćenom ophodnom križu čiji složeni ikonografski program svjedoči da je izvorno naručen za zadarski samostan sv. Frane i to autoru škrinje svetog Šimuna, najznačajnijem gotičkom zlataru Franji Antonijevu iz Milana. „Križ je vrlo vjerojatno nastao u Zadru, što nedvojbeno potvrđuje brojnost na njemu prikazanih zadarskih zaštitnika te je među najznačajnijim umjetninama prosperitetnog anžuvinskog razdoblja zadarske srednjovjekovne povijesti“, ustvrdila je Horvatić te istaknula posebnu zanimljivost - pojavu ženskog lika uz svetog Ludovika, za koji se smatra da je lik donatorice, odnosno da je križ narudžba same kraljice Elizabete Kotromanić, kćeri bana Stjepana II. Kotromanića i žene anžuvinskog kralja Ludovika Velikog. Te je podatke prva otkrila dr. sc. Marijana Kovačević, povjesničarka umjetnosti i profesorica Sveučilišta u Zadru, koja je istraživala zadarsko gotičko zlatarstvo i doktorirala s temom "Umjetnička obrada plemenitih metala u 14. stoljeću u Zadru".
 
Ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je povrat kulturnog dobra, koje će se nakon gotovo pola stoljeća vratiti u franjevački samostan sv. Frane u Zadru, još jedan dokaz intenzivnih, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Italije te svjedoči o zajedničkoj predanosti dviju zemalja vrijednostima koje potiču međunarodne konvencije o povratu nezakonito otuđenih kulturnih dobara. Te vrijednosti dvije zemlje konstruktivno promiču i u svojim bilateralnim odnosima, kao što je navedeno u Izvršnom programu suradnje u području kulture i obrazovanja između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike za godine 2022.- 2026. Stoga je zajedno s ministricom Obuljen Koržinek još jednom izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu kulture Talijanske Republike, Odjelu karabinjera za zaštitu kulturne baštine, gradonačelniku grada Spezije i obitelji Lia.

Pisane vijesti