Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćeno vrijedno knjižno izdanje iz 1614. godine

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/NSK povratak otuđenog djela/_DSC9486.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 17. studenoga 2020. godine, vraćen je vrijedan, raritetni primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda knjižnice otuđen 1987. godine.

Foto: Sonja Hrelja, NSK

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek knjigu je glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanki Stričević uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici mr. sc. Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb.

Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u pitanjima povrata otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici s talijanskom policijom koja radi na pitanjima pronalaženja otuđene kulturne baštine.

U srpnju prošle godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na isti je način pronađena i vraćena otuđena knjiga Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati autora Johannesa Heveliusa.

U srpnju ove godine Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici poslalo je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu fotografije dijelova pronađenog primjerka knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens. Uvidom u dostupne inventarne knjige, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. godine.

Nakon određenog vremena je knjizi prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. godine nestala te 1988. godine uvrštena na popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni.

Podsjećamo, pljačka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bilo je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti koje se odvijalo od 1982. do 1987. godine. Krađu knjiga počinila je tročlana grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Milles. Neke od dragocjenosti su, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica