Ministrica uputila sućut u povodu smrti akademika Jakše Fiamenga

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti velikoga hrvatskog pjesnika, novinara i akademika Jakše Fiamenga. 


"Još od prvoga pjesničkog ciklusa poetska riječ Jakše Fiamenga odzvanja u nama i našim duhovnim prostorima svojom zaraznom melodioznošću i prepoznatljivim koloritom. Kao jedan od ponajboljih nastavljača duge tradicije hrvatskoga književnog mediteranizma, Jakša Fiamengo u svojim je brojnim pjesničkim zbirkama dokazao da su elementarna snaga mora i ljepota krajobraza koji ga okružuje neiscrpna pjesnička tema i izvor najdubljih ljudskih emocija. Tisuću lica Mediterana zrcali se u njegovim sugestivnim pjesničkim slikama i gustim asocijacijama.
 
Fiamengov melodiozni stih i istančan jezični senzibilitet našli su u glazbi svoj prirodan i logičan izraz, a susret njegove poezije i glazbe ponajboljih hrvatskih skladatelja, koji je rezultirao nezaboravnim skladbama, u svakom se pogledu pokazao sretnom i uzornom umjetničkom suradnjom.
 
Uz Jakšin znakovit stih «Pjesma se pjeva il' – više nas nema!» upućujem vam iskrenu sućut u ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime."

Najave