Ministrica Obuljen Koržinek sastala se s ministrom Vakufa i islamskih pitanja Države Katra Ganim bin Šahin El Ganimom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

18. rujna, 2023. godine - Ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s ministrom Vakufa i islamskih pitanja Države Katra Ganim bin Šahin El Ganimom koji s delegacijom na poziv muftije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademika Aziza Hasanovića boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministri su razgovarali o međureligijskom dijalogu, obrazovanju te dobrim odnosima između dviju država. Ministar Ganim bin Šahin El Ganim izrazio je posebno zadovoljstvo zbog gostoprimstva te uvjerenja kako Hrvatska kontinuirano ulaže napore u izgradnju odličnih odnosa među vjerskim zajednicama. „Politika Katra je politika otvorenih vrata“ naglasio je ministar, te dodao koliko je važno promicati dijalog te isticati umjerenosti islama i suprotstavljati se terorizmu i ekstremističkim skupinama.

Podsjetivši kako je u Hrvatskom saboru prije više od 100 godinu priznat islam, te je od tada muslimanska zajednica jednakopravna u Republici Hrvatskoj, ministrica Obuljen Koržinek posebno je istaknula ulogu muftije Hasanovića i zahvalila mu na svemu što čini u promicanju vrijednosti i zaštiti vjerskih sloboda u Hrvatskoj. Ministrica je posebno naglasila koliko je na tom putu važno obrazovanje, koje u Islamskom centru, među ostalim podupire i Katarska zaklada.

Ministar Šahin El Ganim izrazio je zadovoljstvo što se uvjerio kako Hrvatska kontinuirano ulaže napore u izgradnju odličnih odnosa među vjerskim zajednicama, a muftija Hasanović je istaknuo važnu ulogu Katra, čije ustanove šire načelo dijaloga i tolerancije među svim religijama i promoviraju globalne inicijative tolerancije.

Na sastanku su uz ministra sudjelovali Halid Šahin El Ganim - zamjenik ministra, Ahmed Đasim El Miftah – šef Kabineta, Nasir Jusuf Es- Sulejti – direktor za vanjske odnose, Nif Halife El- Atijje – osobni tajnik ministra, Jahja Batii En- Neiimi, tajnik Ministarstva, Sejf Mehdi El- Kahtani i Ahmed Ganim Svid iz tajništva Ministarstva, zamjenik zagrebačkog muftije Mevludin efendija Arslani te Nermin Botonjić, tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Uz ministricu, na sastanku su bili ravnatelj Ureda za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Šime Jerčić, a iz Ministarstva kulture i medija ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija  Mladen Kuhar, glasnogovornica Renata Margaretić Urlić, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i viša stručna savjetnica iz Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Maša Pipić Glavač.

 



Pisane vijesti