Ministrica Obuljen Koržinek s intendantima nacionalnih kazališta u Hrvatskoj o posljedicama COVID-19 krize

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je video-sastanak s intendanticama i intendantima nacionalnih kazališta u Hrvatskoj o posljedicama pandemije COVID 19 na kazališni sektor i kazališnu produkciju.

Sastanku su prisustvovali intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećko Šestan i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević.
 
Tema sastanka bila je organizacija i mogućnost nastavka rada nacionalnih kazališta,  preraspodjela programskih sredstava te preporuke o nastavku i evidentiranju daljnjeg rada.
 
S obzirom na neizvjesnost oko razvoja epidemiološke, ali i gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj te mjerama ograničenja i službenim preporukama koje su na snazi, neizvjesno je kad će se i u kojem opsegu moći nastaviti aktivnosti. U razgovoru su razmotreni različiti scenariji vezano uz organizaciju rada, proba i moguću suradnju nacionalnih kazališta u razdoblju kad se otvori mogućnost produciranja i izvođenja predstava.

Odobrena programska sredstva za 2020. godinu nužno je preraspodijeliti i prilagoditi novim okolnostima i istražiti sve mogućnosti angažiranja umjetničkog i stručnog osoblja vodeći računa o preporukama zdravstvenih službi. U tom smislu, razgovaralo se o mjerama Ministarstva kulture i Vlade RH za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru, ali i o skorom pokretanju posebnog natječaja Europskog socijalnog fonda kojim će se podržati različiti oblici kulturnih sadržaja online i potaknuti novi oblici stvaranja u situaciji produljenih mjera ograničenja.

Pisane vijesti