Ministrica kulture uputila riječi sućuti u povodu odlaska hrvatskog slikara i kipara Šime Perića

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, u povodu smrti uglednoga hrvatskog slikara, kipara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gospodina Šime Perića.

„Ovaj samozatajni umjetnik bogate biografije, podrijetlom s Brača i rođen u Čileu, odrastao je na dva kontinenta te se školovao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Beogradu i usavršavao na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Pamtit ćemo ga i kao člana umjetničke grupe Mart, suosnivača Galerije Forum u Zagrebu te vrsnog pedagoga, a osobito kao iznimno aktivnog slikara i kipara koji se okušao u brojnim tehnikama, materijalima i umjetničkim izrazima te čije se stvaralaštvo odlikovalo dinamizmom, lirizmom i vedrinom.

O njegovu iznimnom doprinosu hrvatskoj umjetnosti govore i brojne nagrade, posebice Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti te Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području likovne umjetnosti.“

Pisane vijesti