Ministrica kulture uputila riječi sućuti povodom odlaska akademika Franje Šanjeka

U povodu smrti akademika Franje Šanjeka, svećenika dominikanca, redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, vrsnoga povjesničara i dugogodišnjeg sveučilišnog profesora, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti:


Cijeli svoj život akademik Šanjek posvetio je marljivom istraživanju hrvatske crkvene povijesti, smještajući je u europski kontekst i rasvjetljujući neke njezine manje poznate aspekte. Posebno se istaknuo proučavajućinašijence koji su odigrali važnu ulogu ne samo u hrvatskoj nego i u europskoj crkvenoj i kulturnoj povijesti.
 
Svoje golemo znanje i rezultate dugogodišnjih istraživanja akademik Šanjek podastro je javnosti u brojnim knjigama, člancima i studijama, a istodobno ga je nesebično prenosio mnogim naraštajima studenata na nizu hrvatskih crkvenih i svjetovnih visokoškolskih učilišta.
 
Osim zavidne znanstveno-nastavne karijere i trajnih doprinosa akademskoj zajednici, akademik Franjo Šanjek aktivno je sudjelovao i u radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, obnašajući brojne funkcije i odgovorne dužnosti. Među ostalim, bio je tajnik Razreda za društvene znanosti, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, voditelj i član brojnih komisija i povjerenstava.
 
No unatoč zavidnim postignućima i počastima, akademik Franjo Šanjek ostao je skroman, jednostavan i srdačan čovjek, uvijek vjeran svojemu svećeničkom i redovničkom zavjetu. Svima će nam nedostajati njegova vedrina, smirenost i dobrohotnost.
 
U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime izražavam Vam iskrenu sućut.

Pisane vijesti