Ministrica kulture u posjetu Opuzenu i Metkoviću

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u pratnji pomoćnika ministrice dr. sc. Hrvoja Manenice i pročelnika KO Imotski Ivana Alduka u četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine posjetila je Grad Metković gdje se susrela s gradonačelnikom Daliborom Milanom i suradnicima.

Teme razgovora bili su kulturni projekti koji se u Metkoviću realiziraju uz pomoć Ministarstva kulture i posebno pitanje zaštite i obnove kulturne baštine.

Ministrica je u pratnji ravnateljice Ivane Baće obišla Prirodoslovni muzej Metković koji je zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom smješten u zgradi nekadašnje duhanske stanice Vaga, izgrađene 1891. godine.

Ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović tijekom obilaska knjižnice pokazala je ministrici i suradnicima prvi pisani dokument o postojanju knjižnice u Metkoviću koji je objavljen u zadarskom Narodnom listu od 15. listopada 1873. godine. U Gradskom kulturnom središtu Metković ravnateljica Ustanove Zrinka Mijoč upoznala je ministricu s tijekom radova i planovima za daljnju obnovu ovog važnog prostora kulture.

Ministrica je tijekom posjete obišla i Arheološki muzej Narona, prvi arheološki muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ, na ostatcima nekadašnjeg rimskog hrama – Augusteuma gdje je tijekom arheoloških istraživanja 1995. i 1996. godine pronađeno i 17 vrlo dobro očuvanih mramornih skulptura iz 1. stoljeća prije Krista koje danas zauzimaju središnje mjesto u muzeju.

Ravnatelj muzeja mr. sc. Toni Glučina održao je kratko izlaganje o projektima i planovima koji bi se trebali realizirati, a koji su vezani uz razvoj infrastrukture muzeja i daljnjih istraživanja ovoga arheološkog lokaliteta. Prilikom obilaska muzeja prisutan je bio i arhitekt Goran Rako koji je projektirao zgradu u kojoj se danas nalazi muzej i koji je autor projekta Lapidarija koji će predstavljati sljedeću fazu u razvoju muzeja.

Ministrica je održala sastanak i sa gradonačelnikom Grada Opuzena Ivom Mihaljevićem, a razgovaralo se o daljnjoj suradnji na području kulture, nakon čega su obišli Gradsku knjižnicu Opuzen.
 

Pisane vijesti