Ministrica kulture održala sastanak s posebnom izaslanicom za pitanja Holokausta Sjedinjenih Američkih Država te predstavnicima židovskih međunarodnih organizacija

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet posebnu izaslanicu za pitanja Holokausta Državnog Tajništva Sjedinjenih Američkih Država Cherrie Daniels u pratnji veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Nj. E. Williama Roberta Kohorsta

u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine. 

U pratnji američkog izaslanstva bili su predstavnici veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država te predstavnici židovskih međunarodnih organizacija WJRO i B’nai B’rith; gospodin Dan Mariaschin, gospodin Ivan Ceresnjes te gospodin Evan Hochberg. Uz ministricu Obuljen Koržinek radnom sastanku nazočili su pomoćnik ministrice Davor Trupković, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, viši savjetnik specijalist Dražen Klinčić te viša stručna savjetnica Lidija Zozoli.

Novoj posebnoj izaslanici SAD-a za pitanja Holokausta Daniels potvrđen je i prezentiran angažman hrvatske strane u rješavanju pitanja vezanih uz židovsko kulturno nasljeđe i tematiku Holokausta, gdje postoji snažna i otvorena podrška i potpora Vlade Republike Hrvatske.

Ministrica je izvijestila izaslanstvo o svim aktivnostima koje je pokrenulo Ministarstvo kulture u svojem području djelovanja te o suradnji s drugim državnim i lokalnim institucijama vezano uz pitanja od posebnog interesa za židovsku zajednicu tijekom posljednje tri godine.

Osim teme restitucije, na sastanku se razgovaralo o  pitanjima očuvanja i zaštite povijesnih židovskih groblja, radu i aktivnostima JUSP Jasenovac, utvrđivanju podrijetla umjetnina u baštinskim ustanovama te zaštiti i promidžbi kulturnog identiteta židovske manjine kao i očuvanja kulture sjećanja na povijesne židovske općine.

Ministrica je naglasila važnost daljnjeg institucionalnog razvoja suradnje na ovim posebno važnim nacionalnim i međunarodnim temama u zaštiti i očuvanju židovske kulturne baštine na području Hrvatske.

Posebna izaslanica za pitanja Holokausta Daniels, Nj. E. veleposlanik Kohorst te predstavnici židovskih međunarodnih organizacija afirmativno su se izrazili o dosadašnjim aktivnostima, naporima i postupanjima Ministarstva kulture na zaštiti, očuvanju i promociji židovskog memorijalno-materijalnog nasljeđa, kulture sjećanja i identiteta te obilježavanju i komemoriranju stradavanja i žrtve Holokausta u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti