Ministrica kulture izrazila sućut u povodu odlaska profesora Ive Banca

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu odlasku profesora Ive Banca, uglednoga sveučilišnog profesora, historiografa svjetskoga ranga, vrhunskoga hrvatskog intelektualca, političara, istaknutoga građanskog aktivista, autora brojnih knjiga i publikacija, angažiranoga javnog djelatnika.

"Svojim je predanim i sustavnim radom, znanstvenim, stručnim i javnim djelovanjem profesor Banac snažno obilježio društveni, politički i kulturni život u Hrvatskoj od uspostave samostalne demokratske države. Bio je vrhunski poznavatelj novije hrvatske povijesti i osoba iznimne intelektualne širine.

Ivo Banac snažno se angažirao u gotovo svim područjima političkoga, javnog i sveučilišnog života Hrvatske, kontinuirano podupirući najviše vrednote humanoga društva: poštivanje ljudskih prava, uvažavanje i poticanje kulturnih i inih različitosti, njegovanje dijaloga, posebna skrb za slabije i ranjive.

U svom dugogodišnjem i bogatom profesionalnom životu Ivo Banac objavio je brojne znanstvene i stručne knjige, studije, članke, polemike i publicističke tekstove. Eruditskim poznavanjem novije hrvatske povijesti i minucioznim istraživanjem detalja rasvijetlio je brojne neuralgične točke koje su presudno oblikovale ne samo nacionalnu nego i njegovu osobnu povijest.

U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno upućujem Vam izraze najdublje i najiskrenije sućuti."

 MINISTRICA
 dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
 


Pisane vijesti