Ministrica kulture i medija u službenom posjetu Splitu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
24. siječnja 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je u službenom posjetu gradu Splitu gdje se sastala s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti te ravnateljima i djelatnicima javnih ustanova u kulturi.  
 
Svoj radni posjet ministrica je počela sastankom sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom koji je predstavio aktualne projektne aktivnosti na području županije. 

Govoreći o bogatstvu kulturne baštine na području Splitsko-dalmatinske županije ministrica je istaknula kako je to jedina županija na čijem području djeluju tri konzervatorska odjela što svjedoči o velikom bogatstvu kulturnih dobara. „Koliko god ulagali u održavanje i obnovu, to i dalje nije dovoljno, stoga je nužno odrediti prioritete te u skladu s mogućnostima nastaviti obnavljati kulturnu baštinu“, upozorila je ministrica te zaključila da je to potrebno prije svega zbog njezine velike kulturnopovijesne vrijednosti kao i razvojnog potencijala za zajednicu. 

Župan Blaženko Boban izvijestio je novinare o projektima obnove muzeja na Hvaru i Braču za što je županija pripremila svu potrebnu dokumentaciju, a ministrica je posebno istaknula važnost projekta izgradnje novog arheološkog muzeja u tvrđavi Batarija u Visu te naglasila da će arheološki lokaliteti u Saloni ostati trajna tema kako Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita tako i  Arheološkog muzeja u Splitu koji kao državni muzej većinu svoje građe te stručnog fokusa temelji na istraživanju i prezentiranju arheološke baštine Salone.
 
Ministrica je ovom prigodom u pratnji pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića obišla Državni arhiv u Splitu gdje su o specifičnim potrebama skrbi o arhivskoj građi razgovarali s ravnateljicom Marinom Grgičević te Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu gdje su se uz ravnatelja Miroslava Katića susreli i s ravnateljem splitskog Arheološkog muzeja Antom Jurčevićem.  
 
Svoj današnji boravak u Splitu, ministrica je završila sastankom sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom i njegovim suradnicima. Jedna od glavnih tema sastanka bila je izrada plana upravljanja lokalitetom UNESCO-a na kojem se aktivno radi te briga o staroj gradskoj jezgri na kojoj Grad Split dobro surađuje s Konzervatorskim odjelom u Splitu. Na sastanku je bilo riječi o projektu izrade i digitalizacije konzervatorskih podloga koji će se provoditi sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Gradonačelnik Puljak istaknuo je planove i ciljeve Grada u projektima rekonstrukcije Doma mladih, kao i ljetnog Kina Bačvice te planovima ostalih kulturnih ustanova.


Foto: Grad Split 
 

Pisane vijesti