Ministrica kulture i medija primila u nastupni posjet veleposlanike Irske i Indije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

26. ožujka 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrija Marka Dowlinga i veleposlanika Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raja Kumara Srivastava.

Uz ministricu sastancima su prisustvovali ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Maša Pipić Glavač.

Uputivši dobrodošlicu veleposlaniku Dowlingu, ministrica je izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture i umjetnost te se osvrnula na suradnju ostvarenu između dviju Europskih prijestolnica kulture naše Rijeke i irskog Galwaya koje su usprkos izvanrednim okolnostima pandemije realizirale svoje programe. Ministrica je istaknula i kako je irska kultura, a osobito književnost dobro poznata u Republici Hrvatskoj te pozvala na suradnju u okviru „Godine čitanja“ u Hrvatskoj.

Veleposlanik Dowling upoznao je ministricu s novim načinom rada veleposlanstava te formiranjem posebnog odjela Team Ireland putem kojeg će se nastojati osnažiti promocija irskog gospodarstva, trgovine, turizma i kulture. Veleposlanik je istaknuo kako je promocija irske tradicionalne i suvremene kulture bitan dio djelovanja tog odjela te obavijestio ministricu o načinima na koje Irska odgovara na probleme i izazove pandemije, kao i mjere koje se poduzimaju kako bi zaštitili i održali sektor kulture te kulturnih i kreativnih industrija.
 
Ministrica je u razgovoru s veleposlanikom Republike Indije Nj.E. Rajom Kumarom Srivastavom izrazila zadovoljstvo zbog tradicionalno dobre bilateralne suradnje Indije i Hrvatske te pozvala veleposlanika da programima iz Republike Indije pridonese obilježavanju „Godine čitanja“.

Ministrica je podsjetila na istaknute književnike, prevoditelje i filmske djelatnike koji su ambasadori indijske kulture u Hrvatskoj te dodala kako prostora za povećanje kulturne suradnje i razmjene uvijek ima, premda pandemija u svim područjima otežava mobilnost.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo Programom kulturne suradnje koji olakšava razmjenu između dviju zemalja te upoznao ministricu s naporima Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj da u uvjetima pandemije omogući veću prisutnost indijskih umjetnika i profesionalaca u području kulturnih i kreativnih industrija. Najavio je i namjeru da tijekom sljedeće godine u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa dviju zemalja u Hrvatskoj organizira program predstavljanja indijske kulture i umjetnosti.

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi