Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanika Francuske u Hrvatskoj Nj. E. Gaëla Veyssierea

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/sastanci/Sastanak_veleposlanik Francuske.jpg

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanika Francuske u Hrvatskoj Nj. E. Gaëla Veyssierea u utorak, 11. veljače 2020. godine. U pratnji veleposlanika Veyssierea bio je Guillaume Colin, ravnatelj Francuskog instituta i savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost.

Iz Ministarstva kulture sastanku su prisustvovale načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.

Ocijenivši suradnju dviju zemalja izuzetno uspješnom u području kulture i umjetnosti, ministrica je istaknula kako su zajednički projekti, uz ostvarena brojna partnerstva, rezultat kontinuirane suradnje na svim razinama te dodala kako se kulturna suradnja unapređuje i oplemenjuje od vremena realizacije festivala hrvatske i francuske kulture u Hrvatskoj i Francuskoj.

Veleposlanik Veyssiere izrazio je svoje zadovoljstvo odličnom i sadržajnom kulturnom suradnjom između Hrvatske i Francuske te izdvojio predstavljanja na sajmovima knjiga, projekte u području audiovizualnih djelatnosti, posebno video igara, područje zaštite kulturne baštine te izdavaštva, konkretno stripa. Razgovaralo se također o pripremi izložbe stripa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu koja je nastala u suradnji s poznatim Festivalom stripa u Angoulêmeu.

U okviru europskih poslova ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik Veyssiere su razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja kulturne suradnje te procesima vezanim uz prihvaćanja Direktive o autorskim pravima i Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u nacionalna zakonodavstva.
Ministrica Obuljen Koržinek upoznala je veleposlanika Veyssierea s programom i aktivnostima Ministarstva kulture osmišljenima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, posebno Konferencije „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“ koja će se održati krajem veljače u Dubrovniku i Konferencije o medijskoj pismenosti koja se organizira krajem ožujka u Zagrebu.

Veleposlanik Veyssiere istaknuo je kako se početkom 2021. godine planira svečano obilježavanje djelovanja stote obljetnice Francuskog instituta u Zagrebu što će biti prilika za još jednu zajedničku suradnju te se u tom smislu razgovaralo o organizaciji umjetničkog programa s kulturnim institucijama u Hrvatskoj. Najavio je nekoliko kulturnih događanja Francuskog instituta tijekom ove godine koja se planiraju  u okviru  aktivnosti Međunarodne organizacije za frankofoniju.

Pisane vijesti