Ministarstvo kulture i medija donijelo je odluke o financiranju 11 projekata u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“

28. kolovoza 2023. - Kao tijelo državne uprave nadležno za provedbu investicije C6.1. R1-I3 Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra, u okviru inicijative C6. Obnova zgrada Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., nakon provedenog odabira projekata Ministarstvo kulture i medija, u razdoblju od 6. srpnja do 28. kolovoza 2023., donijelo je pet Odluka o financiranju za jedanaest projekata u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ (kod poziva: NPOO.C6.1.R1-I3.01), ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava 13.818.692,51 eura.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se energetska obnova zgrada namijenjenih obavljanju kulturne djelatnosti koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, u stopostotnom su javnom vlasništvu, a prijavitelj im je vlasnik ili korisnik, te nisu oštećene u potresu, budući da su ulaganja u takve zgrade podržana provedbom drugih mjera. Prihvatljivi su prijavitelji ustanove u kulturi kojima je osnivač RH i/ili JLP(R)S i/ili su ih osnovale ustanove kojoj je osnivač RH i/ili JLP(R)S.
Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje projektima ovog Poziva iznosi 39.816.842,52 eura. Stopa sufinanciranja iznosi 100 % ukupnih prihvatljivih troškova.

Do sada su donesene odluke o financiranju energetske obnove zgrade Državnog arhiva u Sisku, ljetnikovaca Crijević Pucić u Dubrovniku, zgrade Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu, Muzeja grada Koprivnice, Guvernerove palače u Rijeci, Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, Starog grada u Varaždinu, Samoborskog muzeja, Gradske knjižnice ˶Juraj Šižgorić" i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Gradske knjižnice Valpovo.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija jedan je od ključnih čimbenika u poticanju i provedbi mjera energetske učinkovitosti na kulturnoj baštini s obzirom na to da od ukupnog nacionalnog fonda zgrada u Republici Hrvatskoj, važnu skupinu predstavljaju zgrade izgrađene do sredine 20. st. od kojih znatan dio pripada graditeljskoj baštini, odnosno imaju status zaštićenog kulturnog dobra. Stoga su stručnjaci Ministarstva sa suradnicima izradili i Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini koje su namijenjene davanju jasne informacije o ocjeni i unaprjeđenju energetskog stanja kulturne baštine na temelju vrednovanja i očuvanja svojstava kulturnog dobra, kroz procedure i kriterije usklađene sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i zaštita i očuvanje kulturnih dobara usmjereni su prema zaštiti okoliša, jednoj od ključnih sastavnica održivog razvoja, koja je od početaka u središtu europskog projekta i svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije.

Pisane vijesti