Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio stalni postav Muzeja vučedolske kulture

Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/vucedol/IMG_4370.JPG

"Svaki novi projekt muzejske zgrade i njezin sadržaj uvijek otvara nove prostore komunikacije i uspostavlja nove odnose. Muzej vučedolske kulture postaje naš novi muzejski simbol i snažna metafora za novu, kvalitetnu arhitektonsku, likovnu i muzealnu prezentaciju.

S velikim očekivanjima da će ovaj muzej biti mjestom stručnoga, istraživačkoga, turističkog središta, ali i edukativnog i zabavnog, čestitam svima koji su bili uključeni u realizaciju Muzeja vučedolske kulture“ – rekao je, između ostalog, ministar kulture Berislav Šipuš 30. lipnja 2015. godine u Vučedolu, prilikom otvorenja jedinstvenog muzeja posvećenog pradavnoj vučedolskoj kulturi.



    Ministar kulture Šipuš zahvalio je svim prethodnim ministrima kulture koji su podržavali i provodili projekt Ilok-Vukovar-Vučedol: Antunu Vujiću, Boži Biškupiću, Jasenu Mesiću i Andrei Zlatar Violić te najavio da sa današnjim danom počinje realizacija projekta Arheološki park Vučedol koji će biti rezultat suradnje ministarstava kulture, turizma, gospodarstva, regionalnog razvoja...

    Prigodna svečanost koja je počela prezentacijom rekonstruirane odjeće, a čiji dizajn potpisuje Adrijana Subotić Pjajčik, bila je prigoda da se višekratno spomenu sve osobe koje su, na različite načine, u posljednjih deset godina doprinijele da ekskluzivno arheološko nalazište postane jednim od najznačajnih točaka razvoja Slavonije i Hrvatske.

     Bilo je nemoguće ne osjetiti veliku radost i domaćina i gostiju koji su danas preplavili stazu koja kroz muzej vodi do megarona. Istaknuo je to i ministar turizma Darko Lorencin, otvoreno iskazujući radost što se potvrđuje da je tješnja suradnja turizma i kulture, koja je započela prije tri godine, našla svoj simbol u pravo u Muzeju vučedolske kulture. Zahvalio se kulturi što je turizmu sada zadala novi posao a koji, kako je rekao, prihvaća sa zadovoljstvom.
     "Danas ovdje imamo svjetski proizvod, koji je zaokružen i sam po sebi predstavlja atrakciju na svjetskoj razini", ocijenio je Lorencin. Dodao je kako je njegovo ministarstvo već animiralo brojne strane TV kuće, koje su izrazile spremnost da dođu i zabilježe što sve nudi Muzej vučedolske kulture.



     Ponos dosad napravljenim, ponos što se Muzejom vučedolske kulture okončava veliki Projekt revitalizacije kulturne baštine u Iloku, Vukovaru i Vučedolu, kao i zahvalnost za sav trud i znanje uloženo u njih, bili su temeljni naglasci obraćanja ravnateljice Muzeja vučedolske kulture Mirele Hutinec, ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ružice Marić, glavnog istraživača i izaslanika predsjednice RH Aleksandra Durmana, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića.

     "Ovo je muzej koji će prikazati dosege jedne civilizacije i standarda života nekoliko tisuća godina prije Krista, kada se vučedolska kultura s ovog matičnog prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih 13 europskih zemalja, od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže" - rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

     Ružica Marić, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja, podsjetila je kako je na Vučedolu 1938. godine pronađena Vučedolska golubica, koja je 1991. godine postala i simbolom grada Vukovara.

     Aleksandar Durman, suautor postava Muzeja, među ostalim je naglasio kako je "Vučedolska kultura bila najviši standard svoga vremena. To je vrijeme kada počinje država i pismo u Egiptu, Mezopotamiji i Kini. Izgleda da je Europa u to vrijeme na drvetu, ali imala je sreću da je imala vučedolsku kulturu koja je u nekim tehnološkim stvarima bila i naprednija. Tako možemo reći da je prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima došla u Troju, a ne obratno."



     Ali pogledi su, kako je opetovano iskazano, upereni u budućnost. Nakon godina organiziranja izložbi, simpozija, predstavljanja kojom se senzibilizirala javnost, privrženo prihvaćena Vučedolska golubica kao simbola opstanka, upornosti, odvažnosti i odredivosti rezultiralo je prihvaćanjem ideje da interdisciplinarnim pristupom kultura potiče ekonomski i socijalni razvoj.

     Muzej vučedolske kulture, kako je podsjetio ministar Šipuš, dio je velikog Projekta Ilok – Vukovar – Vučedol koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u vrijednosti 169.673.211 kn, dok je na planiranih 56.939.204 kn učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156.184.474 kuna. Projekt je obuhvatio obnovu dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Zatim obnovu barokne jezgre Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz koji je kao Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom otvoren 24. siječnja 2014. godine.
      Stalni postav, koji je od danas dostupan najširoj publici, financiralo je Ministarstvo kulture sa 15 milijuna kuna, svakako je jedan od vrhunaca tog obimnog projekta u Slavoniji, ali i znakoviti početak.

     Arheološki park Vučedol zamišljen je kao multidisciplinarni projekt koji će spojiti znanstvena istraživanja po najvišim standardima, atraktivni i aktivni muzejski postav jedinstvenog fenomena svjetske kulturne i povijesne baštine koji potječe iz bakrenog doba, te prateće obrtničke i turističke kapacitete, a kojim se otvaraju mogućnosti koji će Vukovar, Vučedol i Ilok upisali na svjetske znanstvene, kulturne, gospodarstvene i turističke mape. Stoga je taj projekt prepoznat kao projekt od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku. (MK/Hina)


>>> Fotogalerija














 

Pisane vijesti