Ministar Biškupić uputio rođendansku čestitku književniku Luki Paljetku

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je čestitku književniku Luki Paljetku povodom njegovog rođendana.

"Poštovani akademiče Paljetak,

 
s radošću Vam upućujem ovu rođendansku čestitku uz iskrenu želju da Vas i u nastavku iznimno bogatoga umjetničkog djelovanja prate zdravlje, sreća i nepresušna stvaralačka energija.
 
Malo je u nas ljudi koji imaju takav raspon djelovanja i koji su obdareni tako raznolikim znanjima i sposobnostima. Dokazali ste se kao jedan od najvećih majstora stihovne forme, ali i svih drugih izričaja književnoga govora, kao virtuozan prevoditelj, esejist, feljtonist, dramatičar, antologičar, pisac za djecu, književni znanstvenik i likovni kritičar.
 
U Vašem literarnom opusu zadivljuje filološka erudicija, intelektualna kombinatorika, versifikatorska vještina i diskurzivna mimikrija. Nadasve imponiraju Vaši intertekstualni potencijali kojima ostvarujete jedinstvenu interakciju u dijalogu s ishodištima hrvatske i europske kulture, otkrivajući tako skrovite vrtove naše književne i kulturne baštine.
 
Vaš melodiozni stih i istančan jezični senzibilitet našli su i u glazbi svoj prirodan i logičan izraz.
 
Svojim bogatim i raznovrsnim stvaralaštvom za djecu ostavili ste osebujan pečat i u svijetu najmlađih.
 
Kao prevoditelj s više stranih jezika hrvatskim ste čitateljima omogućili vrhunski užitak čitanja gotovo podjednak čitanju izvornika.
 
Želeći Vam, prije svega, dobro zdravlje i nesmanjenu stvaralačku aktivnost, najiskrenije Vam još jednom čestitam u svoje osobno ime i u ime Ministarstva kulture."


Najave