Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji umjetnika Aleksandra Srneca

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti povodom smrti umjetnika Aleksandra Srneca.

"S tugom sam primio vijest da nas je napustio Aleksandar Srnec, klasik hrvatske i svjetske apstraktne umjetnosti, istaknuti slikar, grafički dizajner, autor animiranih filmova, pokretač novih pravaca u hrvatskoj eksperimentalnoj kulturi.
 
Uvijek korak ispred svoga vremena, eksperimentirajući s likovnim izričajem, materijalima i medijima, iskušavajući i šireći granice mogućega, Srnec je svojom iznimnom osobnošću, imaginacijom i umjetničkim slutnjama stvarao vizionarske duhovne i umjetničke svjetove kojima je trajno obilježio hrvatsku i svjetsku likovnu umjetnost. Kao protagonist EXAT-a 51 i Novih tendencija promovirao je neoavangardistički kritički stav, kako prema socrealističkim kalupima tako i prema dogmama visokog modernizma.
 
Prije samo dva mjeseca oduševio nas je dojmljivom retrospektivnom izložbom u velebnim prostorima novootvorenoga Muzeja suvremene umjetnosti, podsjetivši mnogobrojne vjerne poklonike na vrijeme kada je svojim vizionarskim geometrijskim apstrakcijama, luminokinetičkim objektima i kinetičkim skulpturama, ali i zauzimanjem za posve novu interpretaciju likovnih umjetnosti svrstao Zagreb i Hrvatsku među najprestižnije kulturne prijestolnice svijeta.
 
Odlaskom velikana poetike eksperimenta ostaje golema praznina u kulturi koju je svojim djelovanjem oblikovao i trajno obilježio, ali i neizmjeran ponos što nam u umjetničko i duhovno naslijeđe ostavlja svoj opus od najvećega umjetničkog formata.
 
U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam izraze iskrene sućuti."

Najave