Ministar Biškupić posjetio značajne lokalitete u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić zajedno sa suradnicima posjetio je sakralni objekt u Gori (Petrinja) koji se obnavlja.

Prisutni su bili i biskup Vlado Košić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Branko Mučnjak, gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić i nadbiskupijski ekonom Ivan Hren. Na prostoru arheološkog lokaliteta iz kasne antike nalazi se, u domovinskom ratu, do temelja strušena Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorama. Tijekom posjeta dogovoreno je da će Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva nastaviti financiranje radova rekonstrukcije crkve a da će se zaštitni arheološki radovi i istraživanja na kasnoantičkom lokalitetu nastaviti uz maksimalni angažman arheologa kako bi se u što kraćem roku priveli kraju.
 
Istog dana ministar Biškupić je u pratnji predsjednice gradskom Vijeća Grada Kostajnice Marije Krupić i ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda g. Ferdinanda Medera obišao i kompleks tvrđave u Kostajnici. Nakon obilaska i upoznavanja sa stanjem, ministar Biškupić je izjavio da će nastojati u idućoj godini osigurati potrebna financijska sredstva za završetka radova na obnovi tog za hrvatsku povijest značajnog kulturnog objekta. Po završetku posjeta, ministar Biškupić obišao je i Stari grad Zrin gdje se nalazi nekadašnja franjevačka crkva Sv. Marije Magdalene.

Najave