Međunarodni tjedan arhiva

  • Slika
  • Slika

Foto: Hrvatski državni arhiv 

7. lipnja 2021. – U povodu Međunarodnog dana i tjedna arhiva izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na konferenciji za medije održanoj u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva.

Državni tajnik je čestitavši Međunarodni dan arhiva, istaknuo aktivno sudjelovanje državnih arhiva iz cijele Hrvatske u projektu e-Kultura „Digitalizacija kulturne baštine“  te njihov rad na unapređenju digitalizacije gradiva posebno filmskih zapisa te dodao kako se do kraja projekta očekuje prijenos 200 sati filmskoga zapisa iz analognoga u digitalni. Osvrnuo se i na Nacionalni plan otpornosti i oporavka u kojem je Ministarstvo kulture i medija nositelj reforme vezane uz digitalizaciju arhivskih zapisa kojom će se u narednom petogodišnjem razdoblju značajno doprinijeti daljnjem razvoju arhivske djelatnosti.

Predviđenom investicijom digitalizirat će se arhivsko gradivo pravosudnih tijela, razvit će se nacionalni arhivski informacijski sustav i osigurati kapaciteta za pohranu digitaliziranog gradiva. Gradivo pravosudnih tijela koje ima trajnu vrijednost predat će se, sukladno zakonskim odredbama, u nadležne državne arhive, a u tu svrhu povećat će se spremišni kapaciteti u 8 područnih državnih arhiva. Uz Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Hrvatski državni arhiv u provedbu ove investicije bit će uključeni i svi područni državni arhivi u RH.

 

O događanjima koja slijede u tjednu arhiva govorili su predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva dr. sc. Silvija Babić, predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća Darko Rubčić te zamjenik ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Jozo Ivanović.
 
Ovogodišnja tema je Jačanje arhiva (Empowering Archives), u koju se primjereno uklopila nacionalna tema pod  nazivom Digitalno naše svagdašnje, koja se očituje posebno u kontekstu u vrijeme pandemije. Predstavit će se različiti digitalni sadržaji nastali u kontekstu arhivske djelatnosti poput: digitaliziranih fondova i zbirki arhivskoga gradiva, virtualnih arhivskih radionica, predstavljanja programa i metoda pohrane te upravljanja digitalnim sadržajima, primjera korištenja digitaliziranoga gradiva na digitalnim platformama koje se sadržajno vezuju uz obljetnice značajnih događanja za cijelu Hrvatsku. Ove godine održat će se 42 programa u okviru djelatnosti 24 javne ustanove (arhivi, muzeji, znanstveni instituti, visokoškolske ustanove) uz suradnju 4 pojedinačna samostalna autora.
 
Ministarstvo kulture i medija skrbi o arhivskoj djelatnosti i zaštiti arhivskog gradiva kao dijela ukupne kulturne baštine Republike Hrvatske te je financijski poduprlo manifestaciju i pripremljene programe.

Programska knjižica dostupna je na mrežnim stranicama Hrvatskog arhivističkog društva. 

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica