Međunarodni dan muzeja obilježen u svjetlu visoke obljetnice Galerije Klovićevi dvori i otvorenjem izložbe grafičke mape Ukrajinska rapsodija

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

© Goran Vranić

18. svibnja 2022. – Upravo na Međunarodni dan muzeja najveća muzejska ustanova u Hrvatskoj Galerija Klovićevi dvori proslavila je 40. obljetnicu svoga djelovanja otvorenjem izložbe Grafičke mape Ukrajinska rapsodija, još jedne od humanitarnih aktivnosti Vlade RH u nizu potpora i pomoći ukrajinskom narodu.

U prisutnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu uz čestitke svim muzealcima u povodu Međunarodnog dana muzeja i visoke obljetnice Galerije Klovićevi dvori. Čestitavši svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Klovićevih dvora koji su utkali svoja znanja i umijeća u mnoštvo inovativnih prezentacija kulturno-umjetničkih tema kojima su doprli do ogromnog broja publike, ministrica je istaknula kako više od tisuću i petsto izložbi, osim što je impozantan broj, svjedoči o brojnim umjetničkim i kulturološkim, povijesnim, političkim i sociološkim fenomenima koje je ova ustanova znanstveno obrađivala i promovirala, čuvajući upravo one univerzalne vrijednosti na koje smo kao civilizacija ponosni.
 
Ministrica je podsjetila na velike, opsežne izložbe koje su obrađivale cjelovitu kulturnu sliku naših krajeva poput onih o Zagori i Slavoniji, Baranji i Srijemu ili primjerice utjecaja redovničkih redova na kulturu i obrazovanje poput Franjevaca u Bosni i Hercegovini ili Dominikanaca u Hrvatskoj, a za otkrivanje kulturnih prepleta posebno su bila vrijedna istraživanja umjetničkih odnosa između Zagreba i Beča ili Hrvatske i Mađarske. Istaknula je kako su tijekom svojeg četrdesetogodišnjeg djelovanja Klovićevi dvori često bili pionir u odabiru kulturno-umjetničkih tema poput stripa, karikatura ili ilustracija, ne zaboravljajući ni suvremene interpretacije povijesnoumjetničkih klasika. Od prapovijesti do suvremenosti, od slavne svjetske do naše hrvatske, nacionalne baštine, od manje poznatih područja umjetnosti do ponovnog vrednovanja povijesti, arheologije i etnografije, u tom ogromnom rasponu stilskih, vremenskih i žanrovskih vrsta, ministrica je zaključila kako su visoki standard znanstvene obrade i atraktivnost muzeološke prezentacije bili jedinstveni,  prepoznatljivi zaštitni znak ove institucije. Ministrica je dodala kako se, zahvaljujući mnogim svojim ravnateljima, kustosima, marketinškim stručnjacima i tehničkoj službi, od prvog dana ova ustanova nametnula kao jedno od glavnih kulturno-umjetničkih žarišta Hrvatske, ali i kao prepoznata europska destinacija.
 
Otvarajući izložbu grafičke mape „Ukrajinska rapsodija“ u izdanju Zbirke Biškupić koja slavi 50 godina bibliofilskog izdavaštva, ministrica je čestitala i ministru kulture, kolekcionaru i nakladniku Boži Biškupiću na više od stotinu grafičkih mapa, knjiga i monografija kojima je uvelike obogatio hrvatsku kulturu. Izložbom mape Ukrajinska rapsodija, koja je stihovima Luka Paljetka i Tarasa Ševčenka povezala Hrvatsku i Ukrajinu te okupila u dobrotvornoj akciji 14 hrvatskih umjetnika, ministrica je podsjetila kako je taj simbolični čin kulture i umjetnosti, stvaralaštva koje obnavlja i gradi, oporavlja i osnažuje - još jedna u nizu naših aktivnosti kojima  pomažemo i pokazujemo blizinu i solidarnost s patnjama ukrajinskog naroda.
 
Uz ministricu okupljenima su se obratili i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, inicijator izložbe grafičke mape Ukrajinska rapsodija Božo Biškupić te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Vasyl Kyrylych. U prigodi svečanosti premijerno je prikazan i kratkometražni film u produkciji Galerije – „Galerija Klovićevi dvori - 40 godina uspjeha“.
 
Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježen je raznolikim programima koji su pratili zadanu temu „Moć muzeja“ i odgovorili na poziv Međunarodnog savjeta muzeja (ICOM-a) da kroz koncepte održivosti, inovacija i obrazovanja istraže potencijal baštinskih ustanova u ostvarivanju društvenog napretka.

Hrvatska muzejska zajednica, svjesna velike „moći muzeja“ u stvaranju naprednijeg i boljeg društva, aktivno radi na stvaranju i provedbi novih programa koji podržavaju i promiču demokratske vrijednosti, ljudska prava i dijalog među različitim kulturama, koji promiču društvene ekonomije i racionalno korištenje resursa te cjeloživotno učenje i time doprinose u izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva kao i ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja i rješavanju socijalnih, ekonomskih i klimatskih izazova današnjice.Pisane vijesti | Društvo i zajednica