​Mađarsko odličje za izložbu „ARS ET VIRTUS“ Petri Vugrinec i Antoniu Picukariću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
24. lipnja 2021. – Ordenom Zlatnog križa Mađarske odlikovani su kustosica Petra Vugrinec i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić za organizaciju izložbe „ARS ET VIRTUS Hrvatska – Mađarska 800 godina zajedničke kulturne baštine“ čime su pridonijeli osnaživanju hrvatsko-mađarske kulturne suradnje.

U nazočnosti ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i mađarskog ministra ljudskih resursa prof. dr. Miklósa Káslera odlikovanja im je uručio mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsak. U obrazloženju ovog visokog mađarskog odličja istaknuto je kako su Petra Vugrinec i Antonio Picukarić ovom izložbom ukazali na „zajedničku kreativnu moć dviju država, dva naroda, dvije kulture“ te tako „ojačali koheziju dviju nacija, uzajamno uvažavanje i izblijedilo sjećanje na zajedničku prošlost“.

Podsjećamo, ministrica Obuljen Koržinek i ministar ljudskih resursa Kásler potpisali su u 2019. godine Program kulturne suradnje, a kao središnji događaj umjetničkog programa tijekom prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, taj veliki izložbeno-istraživački projekt pokrenut je na inicijativu ministrice. Izložbu su organizirali Galerija Klovićevi dvori i Mađarski nacionalni muzej iz Budimpešte, a 06.12. 2021. godine bit će otvorena i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti.

Ovom prigodom u Mađarskom institutu u Zagrebu održan je i bilateralni sastanak ministrice Obuljen Koržinek i mađarskog ministra Káslera na kojem se razgovaralo o nastavku uspješne dugogodišnje suradnje na području kulture i umjetnosti. Ministrica Obuljen Koržinek iskazala je ponos na kolege iz Klovićevih dvora koji su zaslužili odličje, a zahvalivši na toj velikoj časti odlikovanja, posebno je zahvalila u ime hrvatske Vlade na pomoći Mađarske nakon potresa prošle godine. „Mađarska je poslala pomoć odmah nakon potresa“, istaknula je ministrica i dodala kako se tim činom još jednom pokazala velikodušnom i prijateljskom zemljom. 

 

Pisane vijesti