Lepoglavska čipka svjetska vrijednosti nematerijalne kulturne baštine u središtu 25. međunarodnog festival čipke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Darko Gorenak

10. rujna 2021. – Lepoglavska čipka koja je prepoznata kao svjetska vrijednost nematerijalne kulturne baštine i od 2009. godine se nalazi na UNESCO-ovom popisu, bila je poticaj za osnivanje i ostala u središtu Međunarodnog čipkarskog festivala koji ove godine slavi svoju 25. obljetnicu. 


Na svojevrsnoj retrospektivi 25 festivalskih godina, uz lepoglavsku čipku izloženi su neki od najljepših primjeraka čipke iz gotovo svih čipkarskih centara iz Hrvatske i 10 europskih zemalja dosadašnjih partnera festivala. U Pavlinskom samostanu predstavljene su tako čipke iz Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje-partnera koja je uz prezentaciju svoje bogate čipkarske tradicije, priredila folklorni i gastronomski program.

Festival je svečano otvoren sinoć u Pavlinskom samostanu u kojem se u sklopu Dana europske baštine uz spomenutu retrospektivu, izložbu dječjih radova, lepoglavske čipke u Galeriji čipke te izložbe Udruge Ekomuzej Lepoglava organizira i zabavni program, okrugli stol na temu čipke te 12. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić prisustvovala je svečanosti otvorenja na kojem su posebna priznanja dodijeljena lepoglavskim čipkaricama iz Čipkarskog društva Danica Brössler, kojima je čestitala na njihovom predanom radu, ljubavi prema svojoj vrijednoj baštini koju su utkali u lepoglavski festival, a iznad svega na ogromnom trudu koji su uložile da vještinu izrade lepoglavske čipke prenesu na nove naraštaje čipkarica i tako ovu tradicijsku vještinu sačuvaju i za buduće generacije.



Pisane vijesti