Kulturni događaji 2008. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić

U 2008. bogatoj vrijednim kulturnim zbivanjima na prvome mjestu ističem upis Starogradskoga polja na Hvaru na Listu svjetske baštine

HRVATSKO POLJE NA UNESCOVOJ LISTI
 
Godina je na izmaku, valja podvući crtu i reći da je to bila godina bogata raznovrsnim i vrijednim kulturnim zbivanjima. Od filma, kojemu je osnivanjem Hrvatskoga audiovizualnog  centra od ove godine osigurano povećanje financijskih sredstava, do kazališta, glazbe, izdavaštva, zaštite spomenika, izvrsnih izložbi i, naravno, još mnogih drugih kulturnih događanja.
 
Od brojnih ostvarenih kulturnih programa na prvome mjestu ističem upis Starogradskoga polja na Hvaru na Unescovu Listu svjetske baštine.
 
Sajam knjiga u Leipzigu
 
Prvenstveno zbog toga što sam svjestan značenja takvog upisa za budućnost ne samo toga lokaliteta već i cijelog otoka Hvara, pa i šire. Kada projekt bude u cijelosti završen i kada zaživi kako je prvobitno zamišljeno, bit će to ne samo kulturološki nego i gospodarski doprinos razvoju cijeloga otoka Hvara.
 
Velik je i značajan bio i nastup hrvatskih autora na Sajmu knjiga u Leipzigu, kojim smo potvrdili hrvatsku prisutnost na njemačkome govornom području.
 
Kada govorimo o međunarodnim projektima, na prvom mjestu izdvojit ću izložbu "Tiha pobuna – najveći majstori njemačkog ekspresionizma" u Galeriji Klovićevi dvori, veličanstvenu izložbu svjetskih majstora, koja oduševljava brojne posjetitelje.
 
Druga, ali ne manje značajna izložba zasigurno je izložba "Rembrandtovih bakropisa" u MUO. Obje izložbe ukazuju na veliko povjerenje međunarodnih muzejskih stručnjaka prema hrvatskim muzejima i muzealcima.
 
Ne smijemo zaboraviti ni hrvatski nastup na Venecijanskome bijenalu na temu "Arhitektura onkraj građenja" na kojem su po izboru selektora Branka Silađina bili predstavljeni projekti zadarskoga arhitekta Nikole Bašića.
 
Račić, Lovrenčić, Uzelac
 
Od domaćih izložbi posebno izdvajam izložbu Josipa Račića, kojom se nastavlja dominantno prezentiranje najvećih modernista hrvatske i europske likovne umjetnosti, velika retrospektiva Ivana Lovrenčića, retrospektiva Milivoja Uzelca te izložba "Stećci", jedinstvena iz razloga što je obuhvatila cjelokupnu problematiku srednjovjekovnih kamenih nadgrobnih spomenika od njihova podrijetla, nastanka, simbolike i umjetnosti do topografije.
 
Od kazališnih projekata izdvojio bih predstavu "I konje ubijaju zar ne" u režiji Ivice Boban i "Kauboje" u izvedbi Teatra Exit. Vrstan redatelj Krešo Dolenčić režirao je predstavu "Faust" Charlesa Gounoda, a Dinko Bogdanić "Anu Karenjinu" u Rijeci.
 
Od domaćih filmova koji su obilježili 2008. godinu, ujedno se afirmirajući i na međunarodnim festivalima, moram spomenuti "Iza stakla" Zrinka Ogreste te uvijek izvrsnog Arsena Antona Ostojića s filmom "Ničiji sin".
 
Od knjiga bih izdvojio "Hotel Grand" Renata Baretića, "Eros i pornos" Ðure Vanđure, "Grad u zrcalu" Mirka Kovača te "Riječi, riječi, riječi" Marka Grčića.


Najave