KONCI.HR – ciklus koji glazbom povezuje Hrvatsku počinje koncertom u Rijeci

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

22. ožujka 2024.  -  Program Koncertnog ciklusa Hrvatske - KONCI.HR, koji uz podršku Ministarstva kulture i medija organizira Hrvatska udruga glazbenih organizatora zajedno s partnerima iz cijele Hrvatske, predstavljen je danas u Ministarstvu kulture i medija. Tijekom 2024. godine program će obuhvatiti Jadranski i Panonski ciklus, a donosi 14 koncerata raspoređenih u Pulu, Rijeku, Zadar, Osijek, Donji Miholjac, Vinkovce i Tikveš (Kopački rit).

Program Koncertnog ciklusa Hrvatske koji okuplja više od 70 hrvatskih glazbenika predstavila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako Ministarstvo kontinuirano ulaže u glazbu, a u posljednje četiri godine financijska sredstva za glazbu povećana su s 1,4 milijuna eura na 2,4 milijuna eura. Posebno je izdvojila značajne iskorake u financiranju rock-glazbe, a osobito potpore programima za mlade, kojima se odgaja mlada glazbena publika. „Želimo dizati svijest o važnosti i vrijednosti svih segmenata glazbe. Premda sam klasičar po obrazovanju, ne želim zaboraviti ni segment rock- i klupske glazbe jer svi takvi programi stvaraju novu publiku za hrvatsku glazbu u cjelini“, zaključila je ministrica.

Podsjetila je kako su se u Ministarstvu prije dvije godine, kada su pokrenuli Dalmatinski ciklus, vodili potrebom ulaganja u kvalitetniji razvoj kontinuiranog glazbenog života izvan Zagreba, što je jedan od ciljeva novog projekta. Dodala je kako je uočeno  nedovoljno glazbene razmjene između drugih centara u kojima također djeluju kvalitetni glazbenici i dok su se do sada podupirali većinom individualni koncepti, ovogodišnjim javnim pozivom posebno će se financirati glazbeni ciklusi. Izrazila je zadovoljstvo što se već u prvoj godini dobio čak 31 prijedlog koncertnih ciklusa koji se odvijaju izvan Zagreba te istaknula posebnu važnost takve prezentacije glazbenog života koja značajno doprinosi privlačenju nove publike, stvara  navike odlaska na koncerte.
 
Uz ministricu, program su predstavili i predsjednica Hrvatske udruge glazbenih organizatora Dina Bušić, glavni tajnik Hrvatske udruge glazbenih organizatora Marin Kaporelo te predstavnici projektnih partnera: rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj i ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić. Dina Bušić istaknula je da se proteklih dvadesetak godina uvijek postavljalo pitanje umrežavanja i suradnje kao i zajedničkog nastupanja, što se nije moglo sustavno riješiti, no u posljednjih desetak godina s obzirom na razvoj infrastrukture i na tom se području napreduje. „Krajnji je cilj da u nekom manjem gradu koji nema strukturirano organiziranje koncerata dovedemo ansamble ili umjetnike, kao i da im prenesemo znanje da je glazbena organizacija posao“, naglasila je.
 
Novi projekt predstavljen je uoči prvog koncerta koji će se održati sutra, 23. ožujka, u katedrali sv. Vida u Rijeci, znakovito s „Hrvatskom misom“ Borisa Papandopula, koju će izvesti Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija uz soliste Mariju Kuhar Šoša, Martinu Gojčeta Silić, Stjepana Franetovića i Roberta Kolara. 
 
Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH  te lokalnim organizatorima Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kulturnom centru Osijek, Istarskom narodnom kazalištu u Puli i Koncertnom uredu Zadar, Hrvatska udruga glazbenih organizatora ovim projektom ima namjeru osnažiti lokalne organizatore u organizaciji cjelosezonskih strukturiranih koncertnih aktivnosti te potaknuti intenzivnu razmjenu i umrežavanje lokalnih ansambala i izvođača na nacionalnoj razini.


           

Pisane vijesti