„Kamen spoticanja“ za žrtve holokausta u Čakovcu i Prelogu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

2. rujna 2021. – Polaganjem dvadeset i osam „kamena spoticanja“ u Čakovcu i Prelogu, u Hrvatskoj se nastavlja „Stolperstein“ – inicijativa promicanja tolerancije i razvoja kulture sjećanja na žrtve holokausta.

Prvi „Stolperstein“ postavio je njemački umjetnik Gunter Demnig 1992. godine u Kölnu u sklopu inicijative komemoracije žrtvama holokausta, a do danas se zahvaljujući „kamenu spoticanja” u svoje ulice i gradove na simboličan način vratilo više od 75 tisuća žrtava u 25 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Komemoraciju uz židovske napjeve i molitve u izvedbi kantora Liberalne židovske zajednice Beth Shalom iz Münchena, tenora Nikole Davida, organizirala je Židovska općina Čakovec, gradske uprave Čakovca i Preloga te Međimurska županija. U Prelogu su „kameni spoticanja“ položeni na adresi Glavna 37 za članove obitelji Fišer i Hirschson te na adresi Glavna 66 za članove obitelji Singer. U Čakovcu su položeni u Ulici bana Josipa Jelačića 23 za članove obitelji Kohnstein, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera za članove obitelji Grünwald i Schwarz, Zoor i Körner te Neumann i Fleissig, a u Ulici kralja Tomislava 5 i 2 postavljeni su za članove obitelji Kelemen i Scheier.
 
Uz veleposlanika države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora, župana Međimurske županije Matiju Posaveca, gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, predsjednika Židovske općine Čakovec Andreja, Pala i rabina Židovske općine Zagreb Luciana Moše Prelevića, u postavljanju „kamena spoticanja“ sudjelovala je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini-Juraga. 

Pisane vijesti