„Juditom“ nagrađena monoopera „Dnevnik Anne Frank“ i predstava „Kralj Edip“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Splitsko ljeto

Dodjelom festivalskih  nagrada koje nose ime prvog hrvatskog umjetničkog epa, „Nagradu Judita“ koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija kao glavni medijski pokrovitelj festivala, završeno je sinoć 67. Splitsko ljeto.

Nakon posljednje festivalske izvedbe, „Mozart à 2 & Don Juan“ u izvedbi Baleta HNK Split na otvorenoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan, „Judita“ je ove godine uručena za monooperu „Dnevnik Anne Frank“ Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu kao najveće umjetničko dostignuće glazbenog programa te predstavu „Kralj Edip“ u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka. U svečanosti zatvaranja sudjelovala je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić.

Jedan od najvećih doprinosa ovog festivala je ostvarenje cilja nedavnog sporazuma ravnatelja Hrvatskih nacionalnih kazališta za suradnju, kojeg je inicirala ministrica Obuljen Koržinek, potičući naša kazališta na međusobnu koprodukciju i gostovanja. Kako navode u pregledu ovogodišnjeg festivala, Splitsko ljeto je svoju publiku odveo na više od mjesec dana dugi put od 51 izvedbi i pet premijernih naslova, na kojem su se „družili s najboljim glazbenim, dramskim, plesnim, književnim i likovnim umjetnicima u ambijentalnim prostorima Peristila, Meštrovićeve Galerije i Kaštilca, Sustipana, novotvorenog Trga Gaje Bulata pred kazalištem, u Galeriji Emanuela Vidovića i Galeriji umjetnina, predstavljali knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, kod vrličke Česme te u Svetom Filipu i Jakovu“.

Ove godine odana je zahvalnost publici bez koje uspješni festival ne bi bio moguć, posebno u kontekstu pandemije i epidemioloških mjera. Ravnatelj splitskog HNK Srećko Šestan predao je simboličan poklon kao priznanje najodanijem gledatelju Splitskog ljeta, Damiru Mrkonjiću.

Monodramatska opera „Dnevnik Anne Frank“ ruskog skladatelja Grigorija Samuiloviča Frida ostvarena je u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i režiji Ozrena Prohića, a u izvedbi sopranistice Marije Lešaje uz Orkestar mladih glazbenika pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera. Nagradu je producentici predstave Ivi Hraste Sočo uručila glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo, koja je uručila i nagradu Marinu Blaževiću intendantu riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Renati Caroli Gatici ravnateljici Hrvatske drame riječke nacionalne kazališne kuće za predstavu „Kralj Edip“ u adaptaciji i režiji Luciana Delprata.
 

Pisane vijesti