Izvedbom „Rigoletta" otvoreno 65. Splitsko ljeto

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom otvorenju 65. Splitskog ljeta koje je otvoreno premijernom izvedbom opere Giuseppea Verdija „Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Ive Lipanovića u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine. 


FOTO: HINA

Gradonačelnik Krstulović Opara je prilikom otvaranja Splitskog ljeta rekao kako je na nama sačuvati Grad. „Na nama je to činiti plemenitošću umjetnosti, poniznošću prema iskustvu povijesti, osjetljivošću i pažnjom prema baštini, otvorenošću i slušanjem preostalih stanovnika srca grada, ali prije svega odlučnošću", rekao je Krstulović.
  
Obraćajući se novinarima prije Festivala, ministrica je istaknula kako su u tjedan dana otvoreni veliki nacionalni festivali, 70. u Dubrovniku i 65. u Splitu, a jučer i filmski festival u Puli. Rekla je da je ovo doba godine kada naši gradovi pokazuju svoj vitalitet i sve ono što su ti festivali dali gradovima i kulturi.
 
„Drago mi je da se u Splitu nastavlja tradicija njegovanja ambijentalnog izvođenja opere na Peristilu koji je stvarno jedinstvena pozornica s jedinstvenom akustikom. Program je bogat, ima repriza, opere i drame", poručila je ministrica.


FOTO: HINA

Na Festivalu će osim brojnih gostujućih i repriznih programa biti izvedene i tri premijerne predstave. Osim Verdijeva Rigoletta u opernom programu,  dramski će ansambl HNK Split izvesti dramu Kaligula / Britanik Alberta Camusa i Jeana Racinea u vrtu Galerije Meštrović, a Balet HNK Split zadnjeg  festivalskog dana na otvorenoj sceni splitskog poluotoka Sustipan izvest će plesnu predstavu Piazzolla / Stravinski u kojoj će svoje koreografske rukopise predstaviti pet europskih koreografa mlađe generacije Igor Kirov, Stephen Delattre, Kristian Lever, Claudio Cangialosi i Douglas Lee.
 
U sljedećih mjesec dana trajanja Splitskog ljeta na 18 lokacija bit će izvedeno 37 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, izložbi, filmskih projekcija te jedna književna promocija u ukupno 48 izvedbi.  Osim  Splita  domaćin Ljetu bit će Sitno Gornje, Salona, Vrlika, Gata, te Makarska.

Prije otvorenja 65. Splitskog ljeta u okviru festivala otvorene su dvije izložbe koje je ministrica posjetila. Slikar Matko Trebotić predstavio je umjetničku instalaciju „Crvena vertikala (život – smrt – uskrsnuće)", dok je pola sata kasnije u Galeriji HAZU otvorena izložba „Autoportret naslikan od drugog“ umjetnika Gorana Trbuljaka. (MK/Hina)



FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA





Pisane vijesti