Izložbom „Od Sljemena do dna“ obilježen završetak radova sanacije Kurije Zagrebačkog kaptola nakon potresa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Fotografije: Irena Vidošević, Muzej Prigorja


4. prosinca 2023. - U još jednoj građevini sa statusom kulturnog dobra koja je obnovljena, a u kojoj je sjedište muzejske ustanove - Muzeja Prigorja, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec prisustvovao je izložbi kojom se obilježava završetak radova sanacije.


Izložbom „Od Sljemena do dna“  obilježava se završetak radova sanacije Kurije Zagrebačkog kaptola nakon potresa i predstavlja se profesionalna potvrda napora stručnih službi Ministarstva kulture i medija. Cjelokupna obnova građevine za koju su osigurana sredstva putem Fonda solidarnosti EU predstavlja profesionalan izazov i projektantima i građevinarima, a na primjeru obnove ove zgrade kasnobarokne Kurije Zagrebačkog kaptola u vrijednosti od otprilike 450.000,00 eura svjedočimo rezultatu koji služi na dobrobit Muzeju i cjelokupnoj zajednici.

Ministarstvo kulture i medija redovito podržava i podupire rad Muzeja Prigorja u svim njihovim muzejskim i investicijskim programima pa je u tom smislu podržana i priprema izložbe kojom je dodatno sadržajno obogaćena današnja svečanost otvaranja vrata javnosti nakon provedene obnove Kurije. Izložba „Od Sljemena do dna“ aktualizira važnost zaštite i obnove kulturne baštine, bilo da je riječ o industrijskoj arhitekturi ili o vremenu prošlog društveno-ekonomskog konteksta koji je ostavio traga u društvenim okruženju za taj dio Zagreba. Nakon provedenih arhivskih istraživanja prezentacijom predmeta iz fundusa Muzeja Prigorja tom tematskom izložbom pruža se cjeloviti prikaz industrijskog utjecaja na gospodarski i društveni razvoj Sesveta, čime se ujedno obilježava 125. godišnjica osnutka prve sesvetske tvornice.

 

 



Pisane vijesti