Izložba „90 godina Muzeja Brodskog Posavlja“ predstavila bogat fundus vrijednog „čuvara povijesti“ tog kraja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Muzej Brodskog Posavlja, MKM


23. svibnja 2024. - U dvorani Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je izložba „90 godina Muzeja Brodskog Posavlja“.

Čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnatelju i djelatnicima Muzeja uputila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknuvši važnost očuvanja baštine naših predaka te njegovanja i poštovanja kulturne raznolikosti koja određuje i naš identitet. Podsjetila je na kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i medija predanom radu te ustanove u području muzejske djelatnosti, kao i očuvanju kulturnih vrijednosti Slavonskog Broda i brodskog Posavlja.

Povijest Muzeja datira u 19. stoljeće, no tek je, zahvaljujući donaciji željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i svestranog skupljača Julija Hoffmanna, odlukom Gradskog poglavarstva iz 1934. godine osnovan Gradski i arheološki muzej, koji je potom 1953. preimenovan u Muzej Brodskog Posavlja.

Muzejski fundus, stvaran devet desetljeća, sadržava više od 42 800 jedinica raznovrsne građe raspoređene u sedam odjela: Prirodoslovnom, Arheološkom, Numizmatičkom, Etnografskom, Galerijskom, Kulturno-povijesnom i Odjelu suvremene povijesti, odnosno u ukupno 42 zbirke. Muzej sadržava Preparatorsku radionicu i knjižnicu s vrijednim knjižnim fondom iz razdoblja od 18. stoljeća do danas.

Pisane vijesti