Inauguracijskim koncertom otvoren obnovljeni Hrvatski dom u Splitu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Inauguracijskim koncertom održanim u subotu, 19. prosinca 2020. godine, otvorena je obnovljena zgrada Hrvatskog doma u Splitu. 

Foto: Maja Prgomet

Na svečanosti otvorenja sudjelovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je uputivši čestitke svim konzervatorima, izvođačima i suradnicima na izvedenim radovima obnove koji su vratili izvornu ljepotu toj secesijskoj građevini, istaknula kako obnova kulturnog dobra predstavlja višestruki značaj za cjelokupni razvoj grada i njegovog kulturnog života.
 
Rekla je kako je otvorenjem obnovljenog Hrvatskog doma, Split dobio novu reprezentativnu koncertnu dvoranu kao i novo mjesto održavanja kulturno-umjetničkog života te naglasila kako bez obzira na trenutačnu pandemiju koja nas u mnogočemu ograničava, kultura ne smije stati.
 
Okupljenima su uz ministricu obratili gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te Marin Kaporelo, privremeni ravnatelj Hrvatskog doma.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara  podsjetio je kako su u toj obnovljenoj zgradi​ osnovani brojni sportski, društveni i kulturni klubovi te udruženja kao i važni nositelji kulturnog razvitka. Rekao je kako je riječ o ključnom prostoru za promicanje glazbene kulture, a njezino je učenje predano onima koji to najviše zaslužuju, splitskim glazbenicima.
 
Secesijska zgrada Hrvatskog doma izgrađena je prema projektu Kamila Tončića 1906. – 1908. godine, u skladu sa suvremenim tendencijama bečke škole Otta Wagnera, a kao društveni dom namijenjen okupljanju splitskih kulturno-umjetničkih i sportskih društava. Jedna je od najreprezentativnija secesijskih građevina u Splitu, čija je bogata dekoracija glavnog pročelja i svečane dvorane uklonjena tijekom Drugog svjetskog rata.
 
Višegodišnji projekt cjelovite obnove poboljšao je njezino građevinsko stanje i stabilnost, a obnovom (rekonstrukcijom) arhitektonske dekoracije prema povijesnim fotografijama koju je provodio tim restauratora i konzervatora kao arhitektonsku i kiparsku interpretaciju izvornika u skladu s Tončićevim vokabularom, vraćena joj je njezina izvorna ljepota.
 
Obnovu je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske sufinanciralo s iznosom od 4,1 milijun kuna.
 
Više o konzervatorsko-restauratorskim radovima na poveznici.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica