Hrvatsko predsjedanja Vijećem Europske unije svečano je obilježeno i u Berlinu koncertom Zagrebačkih solista

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Koncert Zagrebačkih solista, dio kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije, održan je u berlinskoj Crvenoj vijećnici u utorak, 14. siječnja 2020. godine. 

U punoj svečanoj dvorani okupili su se predstavnici političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života iz brojnih europskih država i gradova. Prije samog koncerta održani su pozdravni govori, a govorili su veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota; državni tajnik za Europu, povjerenik za kulturu i Europu berlinskog Senata Gerry Woop; ministrica za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michelle Müntefering te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske mr. sc. Zdravka Bušić.

Svi su naglasili važnost i značenje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i partnerstvo dviju država jer nakon hrvatskog predsjedanja, Njemačka preuzima ulogu predsjedateljice Vijećem EU.

Na programu su bila djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena. Program je osmislilo Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova s namjerom kontekstualiziranja hrvatske kulture, kako one baštinske tako i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavljamo.

Spomenimo kako se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena pa je na samome početku koncerta izvedena Prva simfonija u C-duru, Op.21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Sreten Krstić.
Prošle se godine obilježila i 45. obljetnica praizvedbe skladbe Pintarichiana Borisa Papandopula, kao i 65. obljetnica Ansambla povodom koje je u Muzeju grada Zagreba postavljena izložba „Zagrebački solisti“ koja se može razgledati do 8. ožujka. 

 

Pisane vijesti