Hrvatski projekt "Između neba i zemlje" na Venecijanskom bijenalu

S projektom "Između neba i zemlje" multimedijalna umjetnica Kata Mijatović predstavit će Hrvatsku na ovogodišnjem, 55. Venecijanskom bijenalu, koji će se održati od 1. lipnja do 24. studenog na temu "Il Palazzo Enciclopedico" umjetničkog direktora Bijenala Massimiliana Gionija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.


FOTO: Kata Mijatović, Između neba i zemlje, performans, 2010.

Na prijedlog Branka Franceschija, njezin rad, svojevrsno "mapiranje zanemarene nesvjesne dimenzije stvarnosti" utemeljen na već postojećem višegodišnjem projektu arhiviranja snova putem kojeg autorica sakuplja, bilježi i za svoj umjetnički rad koristi snove drugih ljudi, bio je jednoglasno izabran između devet prijava pristiglih na natječaj Ministarstva.

Po riječima umjetnice, u ovogodišnjoj temi Bijenala prepoznala se jer govori o onome čime se i ona bavi u svom radu, stvaranjem slike svijeta i time što danas, kada se sam svijet pretvorio u sliku, znači stvarati tu sliku. U vrijeme kada tehnologija stvara virtualne svjetove, ljudi zaboravljaju da na organskoj razini postoji kreativni potencijal za slike koju su već u nama, ustvrdila je.
  


Napomenuvši kako ju zanima relacija svjesnog i nesvjesnog kao praarhiva ljudskih slika, Mijatović je ocijenila da nas "nesvjesno određuje više nego što smo spremni priznati" i da se, za razliku od starih civilizacija, ono doživljava uglavnom kao prostor potisnutog.

Interaktivna ambijentalna instalacija "Između neba i zemlje" postavit će se u sali Tiziano, na oko 120 četvornih metara u, rečeno je, jednom od ljepših dijelova Venecije. Ona objedinjuje on-line Arhiv snova, za koji je otvoren Facebook profil na koji posjetitelji stavljaju svoje snove, s video i fotografskom dokumentacijom projekata te izvedbom performansa na temu snova. Jedan od njih je šestosatno spavanje na Kožarićevoj skulpturi, a drugi spavanje u bijeloj gondoli.

U središtu izložbenog prostora bit će kavez kao umjetničin čest motiv koji propituje prostor između svjesnog i nesvjesnog, a čijem će dojmu lebdenja doprinijeti svjetlosna igra sedam monitora i pet 'light boxova' postavljenih na zidovima paviljona.Zamjenik ministrice kulture i član Ocjenjivačkog suda Berislav Šipuš, rekao je da je taj projekt idealno odgovorio na središnju temu, te ponudio cjelovit umjetnički projekt i prilagodio se propozicijama natječaja. Izvijestio je da će hrvatski nastup koštati oko 860 tisuća kuna, što uključeni sve, od realizacije, organizacije, transporta do uređenja, održavanja paviljona i to je otprilike u okvirima onoga što se i inače izdvaja za bijenale vizualnih umjetnosti u Veneciji.

Pozdravivši prvo raspisivanje natječaja za taj bijenale, povjerenik hrvatskoga nastupa Branko Franceschi rekao je kako se Mijatović od početka karijere bavi snovima, a i sama je ostvarila svoje snove postavši umjetnica, nakon što je kao diplomirana pravnica napustila siguran posao u gradskoj upravi Belog Manastira, te počela studirati umjetnost u Firenzi i Zagrebu.

Najavljeno je i da će Ministarstvo raspisati natječaj za 14. bijenale arhitekture, koji se održava u Veneciji od 7. lipnja do 23. studenoga iduće godine. Prema konceptu novog umjetničkog ravnatelja, istaknutog arhitekta Rema Koolhaasa, radi veće homogenosti samog bijenala radovi će se okupiti oko jedinstvene teme "Absorbing Modernity: 1914-2014", o tome kako su se u tom razdoblju promijenila nacionalna obilježja arhitekture. U skladu s tim prilagodit će se i propozicije natječaja. (Hina)


    www.facebook.com/ArhivSnova                 

 Pisane vijesti