Hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Hrvatska će na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstaviti književno-nakladničku scenu, a nastup hrvatskih autora nakladnika organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uz financijsku podršku Ministarstva kulture.



Predstavljanje na Frankfurtskome sajmu knjiga koji se održava od 16. do 20. listopada odvijat će se pod krilaticom „Manje je više".  Hrvatski će autori biti predstavljeni u dva programska bloka: prvi blok u kojem će nastupiti Roman Simić bit će posvećen Rijeci 2020. – europskoj prijestolnici kulture, a drugi programski blok naslovljen Das Erzählen der Anderen in „großen“ und „kleinen“ Literaturen moderirat će Jelena Spreicer te predstaviti autore Slobodana Šnajdera i Kristiana Novaka.
 
Deset je odabranih knjiga beletristike, dječjih slikovnica i publicistike, koje će na hrvatskom štandu u Frankfurtu biti posebno promovirane: „Doba mjedi" Slobodana Šnajdera, „Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka, „Proslava" Damira Karakaša, „Zao zrak" Igora Rudana, „Uspon i pad Koševskog brda" Branka Čegeca, „Kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović, „Pjevač u noći" Olje Savičević, „Put u Gonars" Nikole Petkovića, „Zlatarovo zlato" Zdenka Bašića i Tanje Konforta, te „Hrvatska kuharica" Mate Jankovića.
  
Na štandu veličine 56 četvornih metara nalazit će se dio koji će sadržavati dječje knjige i selekciju stripa u odabiru Davora Schunka. Hrvatska slikovnica predstavit će se kroz ilustratore Andreu Petrlik, Vandu Čižmek, Vendi Vernić, Ivanu Guljašević Kuman, Umu Huseinović, Anu Kadoić i Zdenka Bašića.  U službenom programu Sajma nastupit će autori  Slobodan Šnajder i Kristian Novak, s kojima će u polemici biti austrijski autor Norbert Gstrein.
  
Hrvatski će štand na sajmu knjiga u Frankfurtu imati i poseban program s obzirom da je Rijeka iduće godine europski grad kulture. U programu će sudjelovati direktor i osnivač Festivala europske kratke priče (FEKP) Roman Simić te predstavnici britanskog Hay Festivala.

Gospođa Dubravka Đurić Nemec sudjelovat će kao pozvana govornica u programu svečanog otvorenja prvog predstavljanja romske književnosti na Frankfurtskom sajmu.

Organizirat će se razne diskusije, kao i paneli o interkulturalnoj književnosti koji tematiziraju hrvatsko-njemačke jezične, književne i kulturne veze te razgovori s autorima.

https://www.buchmesse.de/en

Pisane vijesti