Hrvatska se mediteranskom prehranom predstavila na EXPO-u u Milanu

Prošli tjedan, od 17. do 19. rujna Republika Hrvatska se predstavila na Svjetskoj izložbi EXPO u Milanu s prezentacijom hrvatske mediteranske kuhinje u okviru Tjedna mediteranske prehrane kao dijela svjetske nematerijalne kulturne baštine.  





     Ministarstvo kulture RH dobilo je od talijanskog Ministarstva poljoprivrede poziv za sudjelovanje na EXPO-u, zajedno s drugim zemljama - Portugal, Cipar, Italija, Maroko i Grčka – čija je mediteranska prehrana također upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a s namjerom pokažemo doprinose i akcije Republike Hrvatske u očuvanju i prenošenju mediteranske prehrane.
     U sklopu Tjedna održan je Forum o mediteranskoj prehrani na kojem su izlaganja održale Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture RH, dr. sc. Jelena Ivanišević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku te Vilma Vodanović, kustosica Muzeja Staroga Grada.
     Osim kongresa na kojem su sudjelovali predstavnici svih sedam zemalja zajedničkog upisa mediteranske prehrane na listu UNESCO-a, Hrvatska je dobila priliku da i uživo predstavi najbolje prakse u očuvanju mediteranske prehrane koje provode institucije i lokalne zajednice.



     Tako se u subotu 19.rujna 2015. na središnjoj pozornici Bio mediteranskog klastera održao kulinarski nastup tima kuhara s otoka Hvara, koji su u živo predstavili tradicijsku kuhinju.
     Kuharski dvojac, Igor Živanović i Pavle Kordić, te njihova asistentica Sonja Kordić predstavili su tradicionalnu hvarsku kuhinju uz koju su posjetitelji mogli degustirati jela pripremljena od lokalnih namirnica. Samoodrživi otočki jelovnik sastojao se od palente s divljim zeljem, mariniranih inćuna, gregade od gofa, grdobine i kozica, brujeta od puha s medom, vepra u kozjem mlijeku te zapečenog sira tzv. pećice u tećici. Uz vino, rakiju i sok od lavande posjetitelji su mogli kušati arancine i starogrojske paprenjake, koji su upisani i na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine. Posluživao se Mali plavac Andre Tomića te je pripravljena bikla - mlijeko s dodatkom crnog vina. Sonja Kordić nosila je tradicionalnu hvarsku nošnju koju joj je ustupila udruga Trim iz Vrboske.
     Nastup Hrvatske bio je popraćen fotografijama Marija Romulića i promotivnim filmom o otoku Hvaru koji je ustupio Muzej Starog Grada.

     Trodnevni nastup Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO realiziran je u suradnji s talijanskim ministarstvom poljoprivrede (Mipaaf), Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture RH.
 












































Najave