Hrvatska iskustva u zaštiti kulturne baštine uslijed ratnih stradanja – na forumu posvećenom kulturnoj baštini Ukrajine u Kijevu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Kateryna Chuyeva


29. rujna 2023. – Kako bi se uspostavio dijalog na temu zaštite i očuvanja kulturne baštine Ukrajine, u Kijevu je nedavno održan Forum Ukrajinske kulturne baštine na kojem je u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek sudjelovao ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec.


Ukrainian Cultural Heritage Forum ostvaren je pod pokroviteljstvom Agencije SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), u organizaciji ukrajinskog ogranka neprofitne organizacije PACT te uz podršku Ministarstva kulture i informacijske politike Ukrajine i UNESCO-a. Cilj te inicijative bio je potaknuti razgovor među ukrajinskim dionicima civilnog društva, državne administracije i stručne zajednice u području kulture, uz doprinose međunarodnih stručnjaka.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec predstavio je hrvatska iskustva u zaštiti kulturne baštine uslijed ratnih stradanja u agresiji na Hrvatsku te njenoj obnovi. U svom izlaganju osvrnuo se na postupanja konzervatorske službe početkom 1990-ih kada su primjenjivane hitne mjere zaštite objekata sa statusom kulturnog dobra, odnosno evakuacije vrijednih sakralnih i muzejskih inventara. Ključne preduvjete kasnijoj obnovi predstavljali su temeljito dokumentiranje i procjena šteta na kulturnoj baštini, čiju je organizaciju i provedbu uvelike olakšao postojeći ustroj službe po regijama – preteča današnjeg sustava konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija. U raspravi nakon izlaganja uz ravnatelja Petrinca sudjelovala je i Petra Smajić, viša savjetnica u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Podsjetimo, stručnjaci Ministarstva kulture i medija u područjima zaštite kulturne baštine i međunarodne suradnje od samog početka agresije na Ukrajinu  aktivno su uključeni u pružanje pomoći ukrajinskim kolegama s kojima su održali više sastanaka s ciljem razmjene znanja i iskustava stečenih tijekom Domovinskog rata. Za svojeg boravka u Ukrajini, u ožujku ove godine, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zajedno sa suradnicima pružila je konkretnu savjetodavnu i materijalnu pomoć za evakuaciju kulturnih dobara.
 

 


 
 

Pisane vijesti