Francusko-hrvatska suradnja u području stripa

Francuski institut u Hrvatskoj zajedno sa Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske priprema novi sporazum o suradnji na području stripa između Hrvatske i Francuske, s ciljem poticanja umjetničkih razmjena i (ponovnog) priznavanja ovog medija kroz njegov obrazovni, kulturni i gospodarski  potencijal.

Ovaj Sporazum kao okvir za umjetničku razmjenu uključuje sve sudionike kulturno-umjetničkih procesa vezanih za devetu umjetnost: autore, izdavače, javne ustanove u kulturi – muzeje i knjižnice, umjetničke akademije kroz sudjelovanje sveučilišnih profesora i studenata, kao i široku publiku.

Sporazum donosi široki spektar aktivnosti – od programa usavršavanja, mobilnosti i umjetničkih rezidencija u Francuskoj i Hrvatskoj, izložbi, međusobnih susreta autora i profesionalaca, kao i njihovih susreta sa svim vrstama publike.

Povodom obilježavanja 2020. – godine stripa Francuskoj (projekt je produljen do 30. lipnja 2021.) započinje se s programskim aktivnostima i u Hrvatskoj.

Prvi online seminar usavršavanja u području kulturne medijacije okupit će 3. prosinca nekoliko desetaka knjižničara iz cijele Hrvatske. Samuel Lévêque, ravnatelj knjižnice i voditelj kulturnih aktivnosti u Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême, hrvatskim će knjižničarima pružiti osnovne informacije o glavnim  razdobljima povijesti stripa počevši od 1800. godine. Na temelju svog iskustva hrvatskim će stručnjacima predstaviti i prve smjernice djelovanja s ciljem povećanja interesa za strip i širenja njegove čitateljske publike u knjižnicama. Drugi dio, odnosno nastavak planiranog usavršavanja održat će se u 2021. godini.

Usavršavanje se izvodi na regionalnoj razini uz potporu Francuskog instituta u Parizu, u suradnji s Francuskim institutima Albanije i Srbije, omogućujući tako profesionalcima iz sve tri zemlje postupnu izgradnju mreže stručnjaka radi međusobnog povezivanja, mobilnosti i razmjene dobrih praksi.

Sljedeći sastanak na kojem će se nastaviti program suradnje održat će se 12. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu prigodom otvorenja izložbe „Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“.

Koncepciji izložbe pridonijela je već ostvarena suradnja kustosica Ivane Kancir i Jasne Jakšć koje su, uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, imale prilike posjetiti Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême na poziv njegovog generalnog direktora Pierrea Lungherettija, jednog od stručnih savjetnika u realizaciji ove izložbe te autora teksta u katalogu.

http://www.msu.hr/dogadanja/izlozba-strip-i-vizualna-kultura-u-hrvatskoj/559.html

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica