Europska unija postigla dogovor o programu Kreativna Europa

Slika /slike/Kreativna Europa.jpg

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su politički dogovor o programu Kreativna Europa za novo programsko razdoblje (2021. – 2027. godina) u ponedjeljak, 14. prosinca 2020 godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozdravila je usvajanje dogovora. Podsjetila je na to da je Ministarstvo kulture i medija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije intenzivno radilo na finalizaciji novog programa te izrazila nadu da će hrvatski prijavitelji biti uspješni i u nadolazećem razdoblju te tako doprinijeti snaženju hrvatskog kulturnog i kreativnog sektora.
 
Kreativna Europa glavni je instrument potpore za kulturni i kreativni sektor te osmišljena upravo kako bi se odgovorilo na specifične potrebe sektora. Novi program, čiji proračun s recentnim povećanjem od 0.6 milijardi eura iznosi ukupno 2.4 milijarde eura, nastavit će jačati i podupirati novu generaciju umjetnika, kulturnu i jezičnu raznolikost, očuvanje kulturne baštine i konkurentnost te pronalazak nove publike i izvan granica Europske unije profesionalcima i organizacijama u okviru potprograma Kultura. Potprogram MEDIA jednako će tako pružati potporu međunarodnim projektima i produkcijama, kao i onima s europskom dimenzijom te novim tehnologijama koje doprinose konkurentnosti sektora. Po prvi će puta kroz projekte promocije medijskom pluralizmu, pismenosti i slobodama pomoć biti pružena i informativnom medijskom sektoru putem međusektorske suradnje.
 
Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel pozdravila je dogovor rekavši da je program Kreativna Europa ključan za promociju europske raznolikosti te konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora. Sada je osuvremenjen kako bi se sektor mogao nositi s izazovima današnjice, uključujući i s posljedicama pandemije.
 
Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također je pozdravio ovo postignuće rekavši da kriza nastavlja imati velik utjecaj na kulturni i kreativni ekosustav. Ovaj dogovor važna je potpora svim europskim medijskim partnerima, malim i velikim, te svim stvarateljima u doba kada im je to potrebno više nego ikada prije. Kreativna Europa temeljni je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju ovih ključnih sektora. Uvjeren sam da će izgraditi otpornost naših medija i audiovizualne industrije te osnažiti medijske slobode i pluralizam u Europskoj uniji.
 
Provedba novog programa planira se početkom 2021. i trajat će do 2027. godine.
 
Dana 10. studenog 2020. postignut je politički sporazum između Europskog parlamenta, država članica EU-a u Vijeću, kao i Komisije o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a i programa NextGenerationEU. Kao sljedeći korak, hitno je potrebno zakonsko usvajanje paketa VFO-a.
 
Jednom usvojeni, dugoročni proračun EU-a, zajedno s inicijativom NextGenerationEU, koja je privremeni instrument osmišljen za poticanje oporavka Europe, bit će najveći poticajni paket ikad financiran iz proračuna EU-a. Ukupno 1,8 milijardi eura pomoći će u obnovi Europe nakon pandemije bolesti COVID-19. Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa.
 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2405
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi