Edukacija o zaštiti baštine kroz praktičnu radionicu simulacije požara i spašavanja umjetnina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Grad Trogir

11. travnja 2022. – Hrvatski konzervatori u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom u Trogiru nastavljaju s provedbom projekta „Smanjivanje rizika od požara u povijesnom gradu Trogiru“ pa je tako proteklog vikenda u Zbirci sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre održana edukativna radionica te simulacija požara i spašavanja umjetnina.

Podsjetimo: Trogir je, uz irski Dublin, jedini europski grad koji sudjeluje u međunarodnom projektu PREVENT Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturnih dobara (ICCROM), koji ta organizacija provodi u okviru programa „First Aid and Resilience in Times of Crisis“.
 
Zaključci i znanja koje hrvatski stručnjaci usvajaju putem ovog programa iznimno su važni ne samo za razvoj hrvatske već i europske konzervatorske i vatrogasne prakse, stoga će djelatnici Konzervatorskog odjela u Trogiru na čelu s pročelnicom Jasnom Popović prezentacijom ove radionice svoja iskustva prenositi drugim odjelima, kolegama konzervatorima i zainteresiranoj javnosti.
 
Imajući u vidu kako neprocjenjivo vrijedna baština stradava diljem svijeta zbog požara koji su se mogli spriječiti, kao što je recentni primjer požara na katedrali Notre Dame u Parizu ili požar u staroj trogirskoj jezgri prošle godine, cilj je uz pomoć ovog tipa radionica i izdavanjem priručnika o sigurnosti podignuti razinu svijesti o požarnoj opasnosti te osnažiti stanovnike za bolje snalaženje u stresnoj situaciji izbijanja požara. Na lokalnoj razini projekta u planu je izrada protokola za slučaj izbijanja požara za nekoliko lokacija počevši od Zbirke sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre, zatim benediktinske i dominikanske zbirke te za Muzej grada Trogira.
 
Na radionici na kojoj su sudjelovali predstavnici Stožera civilne zaštite, Crvenog križa, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Javne vatrogasne postrojbe, Policijske postaje Trogir, Muzeja grada Trogira i Zbirke sakralne umjetnosti u Trogiru prikazana su tri ključna dokumenta za procjenu rizika za povijesnu jezgru Trogira, operativni plan reagiranja i plan evakuacije umjetnina. S obzirom na dostupne informacije, izvjesno je kako ovakav detaljan pristup smanjivanju rizika od požara na kulturnoj baštini ne postoji trenutno nigdje u Hrvatskoj kao ni na području Europske unije.
 
Značenje projekta tim je veće što se njime prvi put definiraju protokoli reagiranja u slučaju većeg incidenta i ugroženosti baštine, a prvi se put izrađuje i procjena rizika za povijesnu jezgru i to potpuno novom metodologijom utemeljenom na interdisciplinarnom pristupu i međuresornoj suradnji kakva još ne postoji u Hrvatskoj. Razvija se i edukativni model za vatrogasnu službu, odnosno program njihove specijalizacije u području spašavanja kulturne baštine. Projekt predviđa i aktivnosti kojima će se zajedno s građanima razvijati otpornost zajednice na razne vrste prijetnji. Više: https://trogir.hr/smanjenje-rizika-od-pozara-na-bastini-u-trogiru-odrzana-jedinstvena-radionica-i-simulacija-spasavanja-umjetnina/.


Pisane vijesti