Dvije nove medalje hrvatskih stradanja i nadanja

U Muzeju Mimara u Zagrebu predstavljene su u prigodi 15 godina rada Hrvatskoga novčarskog zavoda dvije nove medalje s tematikom hrvatskih stradanja XX. stoljeća.

Zavjetna crkva Sveta mati slobode, autora Kuzme Kovačića i Bleiburške žrtve i žrtve križnih putova hrvatskoga naroda 1945. godine, autora Damira Mataušića.

FOTO: GLAS KONCILA

Izložbu je otvorio ministar kulture Republike Hrvatske mr. Božo Biškupić, podsjetivši na bogatu tradiciju hrvatskog medaljerstva i znamenite autore koji su sudjelovali u izgradnji te tradicije kao i suvremenih koji djeluju na tom tragu.

 

FOTO: GLAS KONCILA

"Na tim medaljama posebno se ističu dvije ikonografske odrednice suvremenog medaljerstva: grafija i jezik koji tako snažno žive u žilama povijesne tradicije. Očigledno da je medaljerstvo i danas sustavom svojih bitnih značajki produljena renesansa koja nenametljivo prati duhovnu povijest naroda i zemlje i obasjava je vrijednosnom simbolizacijom", rekao je Ivan Marić, član Uprave Hravtskog novčarskog zavoda, govoreći o proteklih 15 godina rada HNZ-a te o različiitm projektima HNZ-a na koje mogu biti osobito ponosni: program hrvatskih gradova u medalji, znamenite ličnosti hrvatske povijesne, kulturne i znanstvene baštine, pastoralni pohodi svetoga oca Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj, replike staroga kovanog novca te prigodne medalje uz obilježavanje godišnjica HNZ-a. S obzirom na 51 izložak na izložbi medalja i kovanog novca priređenoj povodom 15. obljetnice rada HNZ-a, Marić je istaknuo da su svi eksponati "artefakti primjenjene umjetnosti, kiparstva i male plastike, koji na profinjen i jedinstven način govore o povijesti, kulturi, znanosti i umjetnosti u našemu vremenu". 
 
"Vjerujući u smisao i ovakav način djelovanja putem umjetnosti i trajnih materijalnih vrijednosti sadržanih u samoj medalji, te motivirani potrebom širenja činjenica i istine o Hrvatskoj, Hrvatima i Domovinskom ratu, Hrvatski novčarski zavod će i u budućim projektima ostati dosljedan", zaključio je Marić. 
  
Okupljene je na početku pozdravila Lada Ratković Bukovčan, zamjenica ravnatelja Muzeja Mimara, a glazbenim ugođajem taj su izvanredni kulturni događaj obogatili pjevači Zagrebačkog bogoslovskog okteta.
   
Voditelj projekta 15 godina rada Hrvatskog novčarskog zavoda je Boris Zaninović. Izložba u Mimari ostaje otvorena do 6. prosinca. (GLAS KONCILA)


Najave