Državni tajnik Krešimir Partl primio u posjet izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nacionalne narodne skupštine Alžira

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Krešimir Partl održao je radni sastanak s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nacionalne narodne skupštine Alžira, koje boravi u Hrvatskoj.

Alžirskom izaslanstvu poželio je dobrodošlicu i uvodno je zahvalio na njihovom uzvratnom posjetu povodom održanog službenog posjeta izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Alžiru u ožujku ove godine. Ukazao je na značaj kulturne suradnje te istaknuo spremnost na dodatno osnaživanje u području kulturne razmjene između dviju zemalja i mogućnošću upoznavanja građana Alžira s ljepotama i kulturom Hrvatske. Izrazio je spremnost Ministarstva kulture i medija u produbljivanju bilateralnih odnosa i zajedničkog povezivanja posebno u području podvodne arheologije, s obzirom na to da je suradnja već započela prošle godine u okviru projekta UNESCO-a. Na kraju sastanka pohvalio je predstavljanje izložbe fotografija u Alžiru „Ljepote Hrvatske“, te podsjetio da se kroz izložbe, filmsku umjetnost, glazbene festivale te druge vrste umjetnosti može na djelotvoran način potaknuti i unaprijediti kulturna razmjena između dvije zemlje.

NJ.E. Salim Merah, predsjednik Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici u Ministarstvu kulture i medija, istaknuvši kako je cilj njihova posjeta Republici Hrvatskoj na razini visokog parlamentarnog izaslanstva, unaprjeđenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Alžira, prije svega na kulturnoj razini. Izrazio je spremnost na produbljivanje suradnje u vidu kulturne razmjene, istaknuvši kako je Alžir zemlja prepoznata po glazbenim festivalima na kojima gostuju mnogi umjetnici s raznovrsnim glazbenim izričajima iz različitih kultura i zemalja. Predsjednik Odbora Merah ujedno je predložio suradnju u području razmjene tradicijskih folklornih ansambala. Na posljetku predložio je održavanje tjedana kulture u obje zemlje te iskazao spremnost alžirske strane u realizaciji.

S alžirske strane, uz predsjednika Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nj.E. Salima Meraha, sastanku su prisustvovali voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Alžir - Hrvatska Djamel Ouzaghla, član Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Ahmed Bassin, član Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Hichem ben Hedade, članica Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Aicha Chouachi, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj Rachida Saada i asistent veleposlanika Farid Belmekki.  

Uz državnog tajnika, sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Sabina Funtak te savjetnik u Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Marin Šarlija.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi