Dodjelom godišnjih nagrada i priznanja knjižničarskoj struci obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

22. veljače 2023. – Svečanim programom u predvorju Knjižnice te dodjelom nagrada i priznanja knjižničarskoj struci obilježen je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, njezin 416. rođendan te 540. obljetnica tiskanja prve hrvatske knjige Misal po zakonu rimskoga dvora.

Uz čestitke u povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji obilježavamo na dan kada je otisnuta prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je ujedno Dan hrvatske glagoljice i glagoljaša, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu kao stožernu kuću hrvatskog knjižničarstva, koja, odgovarajući na izazove vremena, gradi putokaz drugim knjižnicama, te zaželio da nastave biti uzor kao i dosad. Dodao je kako Ministarstvo kulture i medija kontinuirano podržava inovativan i kreativan pristup u razvoju knjižnične djelatnosti te da će i dalje nastojati osiguravati potrebna sredstva za nove razvojne programe kako bi ovo centralno mjesto knjižnične djelatnosti bilo siguran partner svim vrstama knjižnica i trajni oslonac u izazovima koji su pred nama.
 
Okupljenima su se obratili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić te predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, dok je glavna ravnateljica NSK-a Ivanka Stričević predstavila postignuća Knjižnice u 2022. te planove za 2023. godinu. U kategoriji djelatnika godine Nacionalne i sveučilišne knjižnice nagradu je dobila knjižničarska savjetnica Marina Krpan Smiljanec, dok su Knjižnice grada Zagreba nagrađene kao poslovni subjekt koji potiče, podupire i sudjeluje u ostvarenju razvojnih programa NSK-a te tako pridonosi poboljšanju i promicanju Knjižnice i knjižničarske djelatnosti.

 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica