Dodijeljene nagrade UHA-e za najuspješnija ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Marko Ercegović

5. lipnja 2024.  - Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini otvorena je u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu, a u sklopu njezina otvorenja dodijeljene su godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena je doajenu arhitektonske struke i sveučilišnom profesoru Đuri Mirkoviću, dobitniku Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo prije dvije godine. 

Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2023. godini dobili su Lea Pelivan i Toma Plejić za Hotel Zonar u Zagrebu, a Nagrada „Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2023. godini pripala je Jurju Glasinović i Nikoli Fabijaniću za Kuću Nodi.

Nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2023. godini dodijeljena je Vanji Ilić za Vinogradarsku zbirku Pitve.

Nagrada "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2023. godini dodijeljena je Dubravki Kisić za Arhitekt Milovan Kovačević - pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je nagrađenima istaknuvši kako njihova ostvarenja ostaju trajno nadahnuće za daljnji razvoj arhitektonske kulture u Hrvatskoj. Među nominiranima za nagrade, dodala je ministrica, prepoznaju se i  projekti kojima su već postojeća arhitektonska ostvarenja dobila novo ruho i inovativnim pristupom stvorila prepoznatljive repere.

„Odabrani su radovi koji ponegdje malim mjerilom ali vrsnim intervencijama mijenjaju sliku i doživljaj prostora kojim se krećemo“, naglasila je ministrica te izrazila zadovoljstvo što je zatečena graditeljska baština inspirativno potaknula nova rješenja te time i sama stekla nove vrijednosti. Ministrica je također istaknula kako nas je svečanost dodjele nagrada podsjetila kako smo putem povijesne obnove graditeljske baštine nakon potresa svjedoci procesa koji stvara nove, inovativne metode i suvremena rješenja u obnovi koja nam omogućuju da graditeljska baština obnovljena, protupotresno ojačana i energetski učinkovita ostaje trajno u nasljeđe novim generacijama. Jednako tako, zaključila je ministrica, obnova nas je ponovo upozorila da i dalje čuvamo kvalitetu prostora kao jednog od naših najvrjednijih resursa.

Za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 67 radova, od čega 58 arhitektonskih ostvarenja i devet publicističkih i nakladničkih radova. Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Vedad Islambegović, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko.

 

Pisane vijesti