Dodijeljene nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Nina Đurđević
 

13. siječnja 2021. – Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH dodijelila je godišnje nagrade u povodu 71. obljetnice osnutka.

Nagrade je uručila izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković koja je uz čestitke dobitnicima, istaknula kako u ova specifična vremena nikada nije bilo važnije prepoznati i nagraditi izvrsnost, trud, ali i spremnost umjetnika da nastave svoje djelovanje u krajnje izazovnim okolnostima.
 
„Ministarstvo kulture i medija ponosni je pokrovitelj godišnjih nagrada ULUPUH-a, nastojeći i time pridonijeti vrednovanju umjetničkog djelovanja“ istaknula je ravnateljica Tudor Perković te dodala da je osmišljavanjem ad-hoc natječaja te izravnim potporama pomoći umjetnicima Ministarstvo nastojalo umanjiti učinke krize kroz čitavo ovo vrijeme u kojem smo suočeni s pandemijom na globalnoj, a na lokalnoj razini i s razornim posljedicama potresa.
 
„Svjedočili smo, tada kao i danas, o snazi umjetnosti koja je i u ovoj krizi dokazala svoj značaj i njoj svojstvenu vitalnost, a umjetnici  su iskazali iznimnu kreativnost u traženju novih modela prezentacije umjetničkih sadržaja. I ovaj prostor Muzeja za umjetnost i obrt u kojem se danas susrećemo na neki je način simbol otpornosti umjetnosti, njene žilave, stoljetne ustrajnosti“, rekla je Tudor Perković.
 
Ljerka Njerš dobitnica je ovogodišnje nagrade za životno djelo, nagradu za najbolji izložbeni projekt u 2021. godini dobila je Lidia Boševski za izložbu „Materia“ ostvarenu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Nagradu za najbolji izdavački projekt dobila je Martina Petranović za monografiju Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač, Nagradu za najboljeg mladog autora dobio je  Feđa Gavrilović. ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove je godine uručeno ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branku Franceschiju, a počasnom članicom proglašena je Isabella Mauro.

Obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici.
 


Pisane vijesti