Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HDLU 

26. veljače 2024. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu tradicionalno su dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Nagradu za životno djelo primio je medijski umjetnik Dalibor Martinis, Lei Vidaković uručena je nagrada za izložbu „Obiteljski portret“ u zagrebačkoj Galeriji Prsten, nagradu za mladog umjetnika dobio je Matej Vuković, dok je posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio povjesničar umjetnosti, esejist, pjesnik, likovni kritičar i autor brojnih izložbi Zvonko Maković.

Uručujući nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je umjetnicima, ističući posebnu vrijednost strukovnih priznanja najkreativnijima među njima. Izrazila je zadovoljstvo što svjedočimo napretku obnove Meštrovićeva paviljona, jedne od najljepših rotondi u povijesti hrvatske arhitekture, namijenjenih umjetnosti. Podsjetila je da Ministarstvo kulture i medija osigurava financiranje obnove s više od 20 milijuna eura (iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i nacionalnih sredstava) kako bi Meštrovićev paviljon ponovno koristio svojoj prvobitnoj namjeni - kreiranju i izlaganju suvremene likovne umjetnosti i to hrvatskih i stranih umjetnika, koji će dobiti osuvremenjene uvjete za svoj rad.

Podsjetila  je i kako Ministarstvo kulture i medija daje kontinuiranu potporu samom kreativnom činu i prezentaciji umjetnosti, sufinancirajući i autorska djela, izlagačke programe i muzejsko-galerijsku djelatnost, kao i izložbenu i izdavačku djelatnost Hrvatskog društva likovnih umjetnika. „Time nastavlja pružati podršku razvoju i vitalnosti vizualnog stvaralaštva“, istaknula je ministrica te izrazila zadovoljstvo što posebne rezultate daje Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika, koji je pokrenula 2018. godine kako bi se ojačali profesionalni kapaciteti umjetnika u procesu stvaranja, prezentacije i distribucije radova.

Uz čestitke, ministrica je na kraju pojedinačno zahvalila umjetnicima jer su svojom umjetničkom kreativnošću, radom, izložbenim ostvarenjima kao i cjeloživotnim djelovanjem obilježili ne samo hrvatsku umjetničku nego i kulturnu scenu te svojim djelima pokazali koliko je suvremena hrvatska umjetnička scena aktivna i bogata. Posebno je čestitala Daliboru Martinisu, koji je dobio nagradu za životno djelo i koji od samih početaka svojim filmskim, video- i multimedijskim radovima širi granice vizualnih umjetnosti, te Zvonku Makoviću, esejistu, pjesniku, likovnom kritičaru, povjesničaru umjetnosti, autoru brojnih izložbi, koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem zadužio hrvatsku likovnu i znanstvenu scenu.

Uz ministricu, okupljenima su se obratili i predsjednik HDLU-a, dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak te predstavnik Odbora za godišnje nagrade HDLU-a Grgur Akrap.
 
 



Pisane vijesti