Demanti

Delegacija Republike Hrvatske tijekom 15. sastanka stranaka Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES CoP15) je na pitanje da li je Doha glavni grad Katara točno odgovorila „da“.

Na web portalu Indeks.hr u nedjelju, 28. ožujka 2010. u 20:54 objavljen je članak pod nazivom „Sramota: Hrvatsko izaslanstvo nije znalo da je Doha glavni grad Katara?!“, u kojem se navodi da je delegacija Republike Hrvatske prilikom probnog glasovanja na pitanje: „Da li je Doha glavni grad Katara?“ odgovorila „ne“. Tu netočnu informaciju prvi je objavio izvjestitelj BBC-a, a prenijeli i neki hrvatski mediji.
 
Tijekom 15. sastanka stranaka Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune(CITES CoP15) na plenarnoj sjednici 24. ožujka 2010. održalo se testno glasovanje kako bi se isprobala ispravnost elektroničkog sustava za glasovanje. Iako se radilo samo o testnom glasovanju, delegacija Republike Hrvatske je na pitanje da li je Doha glavni grad Katara točno odgovorila „da“. Kako bi dodatno potvrdili navedeni odgovor od Tajništva CITES Konvencije zatražen je službeni zapis sa sastanka, kao i demanti navoda o netočnom glasovanju hrvatske delegacije u stranim medijima.
 
Napominjemo da se na 15. sastanku stranaka CITES konvencije raspravljalo o statusu zaštite i regulaciji međunarodne trgovine brojnim na globalnom nivou ugroženim vrstama, kako bi se izbjeglo njihovo prekomjerno korištenje i osigurao dugoročan opstanak u prirodi, od kojih su od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku: crveni koralj (Corallium rubrum), tuna (Thunnus thynnus), te morski psi: kučina (Lamna nasus), kostelj (Squalus acanthias), mlat (Sphyrna zygaena) i pas tupan (Carcharhinus plumbeus).


Najave