Dani hrvatske arheologije u Splitu i Solinu

12. listopada 2021. –  U povodu obilježavanja dvjestote obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote obljetnice sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Arheološki muzej i Hrvatsko arheološko društvo organiziraju niz događanja. 

   
U okviru znanstvenog skupa pod nazivom Salona između Sredozemlja i Panonije koji će se održati 12. listopada otvorit će se i tri izložbe posvećene radu Arheološkog muzeja u Splitu kroz različita razdoblja njegovog djelovanja i na različitom prostoru. Najveći dio predavanja znanstvenog skupa posvećen je novijim arheološkim istraživanjima u Saloni, ali i lokalitetima sa šireg solinskog, sinjskog, imotskog i dubrovačkog područja te s istraživanja na otocima Braču, Hvaru, Visu, Biševu i Korčuli te u Podunavlju.

Arheološki muzej u Splitu ovom prigodom postavit će izložbe u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zavodom za povijesne znanosti u Zadru i Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

 


U povodu obljetnice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu osmišljena je Izložba Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa, a prezentira preko 750 najreprezentativnijih spomenika. Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 12. listopada u Arheološkom muzeju. Razvoj Muzeja i radovi u Saloni prikazani su izložbom U temeljima hrvatske arheologije, koja će biti otvorena 13. listopada u Domu kulture Zvonimir u Solinu. Tematska izložba Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. don Luke Jelića, koja predstavlja istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje Luke Jelića otvorit će se 15. listopada u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
 
Na Okruglom stolu pod nazivom Budućnost Salone koji će se održati 14. listopada sudjelovat će načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić, glavni konzervator mr. sc. Zoran Wiewegh, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva dr. sc. Jacqueline Balen, predstavnici Umjetničke akademije u Splitu, privatnih arheoloških firmi te ravnatelji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Muzeja grada Kaštela i Arheološkog muzeja u Splitu.
 
https://www.armus.hr/doga%C4%91anja/artmid/1047/articleid/93/dani-hrvatske-arheologije-u-splitu-i-solinu-11-160-160-15-listopada-2021

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica